Labas, vasara! Maskarponės tortas su želė gabaliukais – lengvas, gaivus, vasariškas. Kaip ir daugelis želė desertų, jis pažadina nostalgiškus prisiminimus ir mintimis grąžina į vaikystės dienas. Želė desertai nuo seno buvo tikra švenčių stalo puošmena ir gardus pasilepinimas.
Nors maskarponės sūris yra gana riebus, graikiškas jogurtas ir spalvingi želė gabalėliai puikiai subalansuoja tiek skonį, tiek tekstūrą. Pagal šį receptą paruoštas tortas šiek tiek primena desertinį varškės sūrį – jis pakankamai tvirtas, bet kartu švelnus, kremiškas ir tiesiog sutirpstantis burnoje.
Tai – tortas, skirtas šiltoms, saulėtoms dienoms. Ryškus, žaismingas ir labai gardus, o paruošiamas – paprastai kaip dukart du!
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Želė pasiruoškite iš anksto (dieną prieš) ir leiskite jai pilnai sustingti. Ruoškite pagal instrukciją ant pakuotės, tačiau naudokite šiek tiek mažiau vandens, kad sustingusi želė būtų tvirtesnė ir ją pjaustyti būtų lengviau. Pavyzdžiui, jei gamintojas pakuotės turinį rekomenduoja ištirpinti 500 ml karšto vandens, naudokite 400 ml.
- Kad sausainių ir sviesto pagrindas būtų trapus, o ne kietas, trupinius lengvai paspauskite delnais ar plokščiu stiklinės dugnu. Šiame žingsnyje nereikia pagrindo supresuoti labai stipriai, nes sustingęs toks pagrindas bus kietas, sunkiai atgnybiamas šakute.
- Vietoje sausainių pagrindo galite naudoti biskvitą, iškeptą pagal mėgstamą receptą.
- Vietoje maskarponės galite naudoti kreminį (tepamąjį) sūrį ar kreminę (glotnią) varškę.
- Maskarponės kremą galite saldinti cukrumi, milteliniu cukrumi, medumi, klevų sirupu ar, kaip siūloma recepte, saldintu sutirštintu pienu.
- Recepte naudojama smulki želatina. Su tokiu želatinos kiekiu tortas sustingsta gana tvirtas, lengvai pjaustomas, primena desertinį varškės sūrį. Jei mėgstate minkštesnius želė tortus, naudokite šiek tiek mažiau (tris šaukštus) želatinos.
- Tirpindami želatiną virš garų vonelės, būkite itin atidūs – neleiskite želatinai užvirti, nes užvirusi ji praranda stingimo savybes.
- Jei norite paruošti puresnės tekstūros kremą (kuris labiau primintų sūrio tortą, o ne želė tortą), graikišką jogurtą galite keisti grietinėle. Tokiu atveju ją išplakite iki standžių putų ir į kremą įmaišykite paskutiniame žingsnyje.
- Jei tik norite, į kremą galite įmaišyti ne vien želė gabalėlių, bet ir vaisių ar uogų.
- Tortą laikykite šaldytuve ir suvalgykite per 4-5 dienas, arba – atsižvelgdami į naudotų pieno produktų galiojimo laiką.
Maskarponės tortas su želė gabaliukais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
200 g kvadratinių sausainių
½ stiklinės (50 g) migdolų riekučių
100 g tirpinto sviesto
Kremui:
4 valg. š. (28 g) želatinos
½ stiklinės (125 ml) vandens
500 g maskarponės sūrio
2 stiklinių (500 g) graikiško jogurto
½ skardinės (200 g) saldinto sutirštinto pieno
1 arb. š. vanilės pastos
750 g paruoštos želė gabalėlių (įvairių spalvų)
Viršui:
šviežių uogų
citrinų
smulkintų riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite torto pagrindą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Sausainius maisto smulkintuvu susmulkinkite iki visiškai smulkių trupinių.
3. Sumaišykite smulkintus sausainius, smulkintas migdolų riekeles ir tirpintą sviestą. Gausite lipnią masę.
4. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi. Kraštus apjuoskite ilga kepimo popieriaus juosta (kad geriau laikytųsi, kepimo popierių galite „priklijuoti“ patepę formą sviestu).
5. Suberkite trupinius į paruoštą kepimo formą ir lengvai paspauskite, suformuodami tolygų torto pagrindą. Atidėkite į šalį.
6. Paruoškite maskarponės sluoksnį. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
7. Želatiną užpilkite vandeniu, išmaišykite ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
8. Dideliame dubenyje išplakite maskarponės sūrį, graikišką jogurtą, saldintą sutirštintą pieną ir vanilės pastą, kol produktai susimaišys.
9. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite virš garų vonelės, kol ištirps. Neleiskite užvirti, nes užvirusi želatina praranda stingimo savybes.
10. Šaukštą maskarponės kremo įdėkite į ištirpusią želatiną ir greitai išmaišykite iki vientisos masės. Taip pat įmaišykite dar vieną-du šaukštus kremo.
11. Nuolat maišydami, želatinos masę supilkite į dubenį su visu likusiu maskarponės kremu.
12. Suberkite želė gabalėlius. Išmaišykite, kad kreme pasiskirstytų kuo tolygiau.
13. Kremą su želė gabalėliais supilkite ant sausainių pagrindo. Uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2-3 valandas (ar per naktį), kol sustings.
14. Papuoškite. Sustingusį tortą išimkite iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių, perkelkite į lėkštę. Papuoškite šviežiomis uogomis, citrinų gabalėliais, smulkintais riešutais, pavasario žiedais.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.