Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIŽuvis

Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

parašė Asta 13 Kov ’19
Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

Lengviausia dabar dėl visų gerų dalykų „apkaltinti“ pavasarį, bet nežinau, kam dar dėkoti už viską, kas vyksta su manim pastaruoju metu. O vyksta daug, nors plika akimi nematyti tikriausiai nieko. Pokyčiai dar menkai apčiuopiami, dar net neverti apie juos kalbėti garsiai, bet jie vyksta, aš jaučiu. Už juos kiekvieną dieną dėkoju pavasariui, likimui, sau.

Galiausiai kaip niekad aiškiai suprantu, kad noriu… paprastumo. Visur kur. Paprasto bendravimo – be pozų, kaukių, vaidmenų žaidimo. Paprastų santykių – be dramų, be amerikietiškų kalnelių. Net skonių noriu labai paprastų – tokių, kuriuose atsiskleidžia tikras maistas.

Šis patiekalas labai gerai tą atspindi. Tiesiog žuvis, tiesiog bulvytės, tiesiog brokoliai. Vos keletas neįmantrių prieskonių, viena vienintelė kepimo skarda. Šlakelis kokybiško ypač tyro alyvuogių aliejaus. Kažkada seniai buvo laikas, kai maniau, jog ingredientų skaičius ir jų sudėtingumas nulemia tai, kiek puikus yra patiekalas. Jau seniai taip nebemanau; kokybiški taikliai parinkti produktai yra viskas, ko reikia nuostabiai gardiems pietums. Dažniausiai tai toli gražu nereiškia, kad reikia iškraustyti visas virtuvės spinteles ir nusiaubti parduotuvės lentynas iš pagrindų, kad tik pavyktų pagaminti šį tą puikaus. Daug dažniau paprastumas yra viskas, ko reikia virtuvėje ir lėkštėje. Ypač pavasarį, tiesa?

 Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

 Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

Paskutinis šio patiekalo akcentas, kuriame sutelpa visa skonių fiesta, – ypač tyras ekologiškas itališkas „Tenuta Sant‘llario“ alyvuogių aliejus „D.O.P.“ (šį aliejų ir didžiulį aliejų pasirinkimą rasite „inTASTE world“). Žinot, aš tikiu, kad istorija neretai sukuria pusę jaučiamo skonio, todėl apie šio aliejų gamintoją man buvo skanu vien skaityti – apie mažą Italijos kaimelį prie Adrijos jūros, apie nuo kalnų (nuo kalnų!) atsiveriantį jūros peizažą, apie romantiškas alyvuogių giraites, kuriose auginamos senosios alyvmedžių rūšys. Galiausiai, apie tai, kad po „Tenuta Sant‘llario“ kompanijos pavadinimu slepiasi mažas šeimos verslas. Tokiems aš visada jaučiu didelę simpatiją; gal dėl to, kad mes patys – mūsų maža šeima – taip pat po „Saulėtos virtuvės“ vardu jau kurį laiką žingsnelis po žingsnelio kuriame mažą šeimos verslą?

Šis aliejus pakankamai intensyvaus skonio ir vaisių aromato; jame susilieja obuolių, bananų, žaliųjų alyvuogių, pomidorų, migdolų ir šviežiai nupjautos žolės kvapo natos. Ar jis dera su žuvimi? Puikiai. Bet dėl savo universalumo ne mažiau tiktų ir mėsos patiekalams, troškiniams, sriuboms, keptoms daržovėms gardinti. Beje, kalbant apie kokybę, – alyvuogių aliejus „D.O.P.“ turi saugomą kilmės nuorodą, kuri garantuoja, kad aliejus spaudžiamas tik iš aukščiausios kokybės alyvuogių, tik Abruzzo regione bei atitinka visus griežčiausius gamybos reikalavimus.

Atrodytų, toks paprastas dalykas – alyvuogių aliejus. Tik tada, kai žvilgteli giliau ir išsamiau nei į ant stiklinio butelio užklijuotą etiketę, imi suprasti, kad tie paprasti dalykai iš tiesų yra labai nepaprasti. Kaip ir kavos puodelis, į kurį rytais tiesiame rankas lyg į vienintelį išsigelbėjimą. Kaip plytelė šokolado, gebanti kažkaip stebuklingai nušluostyti ašaras užklupus liūdesiui ar skausmui. Kaip sultingi saldūs pomidorai, kuriuos nuo mažiausio daigelio užaugino mama. Kaip vyšnių uogienė, virta dar karštą vasaros vidurnaktį, šaukštelis po šaukštelio ragaujant ją tiesiai iš puodo, mintyse kuriant svajones, kurios vėliau ims pamažu pildytis. Taip ir alyvuogių aliejus, kurio vienas vienintelis šlakelis patiekalui gali suteikti visą puokštę naujų spalvų.

Tokie tie dalykai. Paprasti, bet labai nepaprasti.

 Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 2 Paruošimo laikas: 35 min.

INGREDIENTAI

2 lašišos kepsnių
1 nedidelio brokolio
400 g mažų bulvyčių

4 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ citrinos sulčių
1 česnako skiltelės
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių (čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų)
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio druskos

Patiekti:
šlakelio ypač tyro „Tenuta Sant‘llario“ alyvuogių aliejaus „D.O.P.“
kepintų migdolų plokštelių
citrinos skiltelių
ryšelio šviežios kalendros

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ar folija.
2. Mažas bulvytes gerai nušveiskite, perpjaukite perpus ar į keturias dalis, jei yra kiek didesnės. Apšlakstykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, pagardinkite džiovintomis itališkomis žolelėmis, žiupsniu grūstų juodųjų pipirų, druskos. Gerai išmaišykite, kad visos tolygiai pasidengtų aliejaus ir prieskonių mišiniu. Paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
3. Išimkite skardą iš orkaitės ir bulves apverskite. Šalia bulvyčių sudėkite gerai nusausintus kambario temperatūros lašišos kepsnius ir brokolių žiedynus. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite 1 valg. š. alyvuogių aliejaus, citrinos sultis, tarkuotą česnako skiltelę, žiupsnelį grūstų juodųjų pipirų ir druskos. Šiuo mišiniu aptepkite lašišos kepsnius. Brokolius apšlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų. Grąžinkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite dar 10-15 minučių, kol žuvis bus iškepusi, brokoliai suminkštėję (tačiau vis dar šiek tiek traškūs), o bulvytės gražiai apskrudusios.
4. Iškepusią lašišą ir daržoves paskirstykite į lėkštes. Prieš patiekdami apšlakstykite šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus, brokolius apiberkite saujele pakepintų migdolų plokštelių. Pridėkite po citrinos skiltelę ir apibarstykite kapotais šviežių kalendrų lapeliais. Patiekite nedelsiant.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su „inTASTE world“.

 Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

 Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

 Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

 Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

alyvuogių aliejusbrokoliaibulvėscitrinosdaržovėskalendroslašišažuvis
0 komentaras
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Vanilinis ryžių pudingas su citrinų kremu
kitas įrašas
Karamelinis tiramisu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Virti varškėtukai

Pievagrybių pyragas

Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

Saldžiųjų bulvių karis su špinatais

Saldus makaronų, varškės, bananų ir jogurto apkepas

Kibinai su kiauliena

REKLAMA

GĖRIMAI

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Žaliasis kokteilis su persikais

Saldžios dovanos Mamai

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Beveik prancūziškas skrebutis

Virti varškėtukai

Cinamoniniai mielinių bandelių vafliai

Neminkyta mielinė duona | Sumuštiniai su avokadais, lašiša...

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

Riestainiai su lašiša ir kiaušinių salotomis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Pyragėliai su „Nutella“ puodeliuose

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Vanilinė pernakt brinkinta avižinė košė

Moliūginiai deginto sviesto sausainiai

Tortas „Raffaello“

Canelés (Cannelés) de Bordeaux

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų