Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragėliaiSALDUMYNAI

Persikų „shortcake“

parašė Asta 18 Rgs ’13
Persikų „shortcake“

Prieš keletą dienų, kažkokių nostalgiškų nuotaikų pastūmėta, ėmiau vartyti senus „Saulėtos virtuvės” puslapius. Skaičiau įrašus vieną po kito, vertinau nuotraukas, prisiminiau gerus ir dar geresnius skonius. Prie ne vieno recepto suplojau delnais: „o va šitą tai tikrai reikėtų dar pakartoti, koks jis geras buvo!”.

Artimiausiomis dienomis tikrai kepsiu grikių blynelius, tada – nesaldų pyragą su vištiena ir špinatais. Valgysiu namuose, likutį nešiuosi į darbą. Gal net rasiu laiko perfotografuoti, nes dabartinės nuotraukos, suprantu, gal ir nelabai įkvepia lėkimui į virtuvę. Desertui būtinai turiu išsikepti rudojo cukraus keksą; seniau kepdavau jį taip dažnai, o tada… užmiršau. O dabar labai noriu atgaivinti tuos skonius ir kvapus. Ir dar – būtinai būtinai, kai tik orai atvės ir žiema ateis – kepsiu tuos dailiuosius sviestinius raguolius. Prancūziškus. Kvepiančius sviestu ir svajonėm. Ir dar, dar, dar… na, kad Jūs žinotumėt, kiek daug gerų receptų čia yra! 🙂

Beklaidžiodama po tuos puslapius, nuklydau ir į patį paskutinį. Į pirmąjį įrašą. Į 2009-ųjų metų rugsėjo 18 d. Suskaičiavau, kad šiandien „Saulėtai virtuvei” jau ketveri. Nei daug, nei mažai. Graži, skani, saldi pradžia.

Palinkėsiu sau ta proga niekad neprarasti įkvėpimo. Palinkėsiu kasdien mėgautis maisto (ir gyvenimo) skoniais. Ir  dar palinkėsiu, kad tų metų būtų daug daug – penki, dešimt, keturiolika…! O visų svarbiausia, padėkosiu Jums. Ačiū, mielieji, nes Jūs esate didžiausi įkvėpėjai, geriausi vertintojai, nuostabiausi skaitytojai! Seniau sakydavau, kad „Saulėtą virtuvę” rašau dėl savęs. Nė velnio. Ją rašau ir dėl Jūsų, labai didele dalimi – būtent dėl kiekvieno iš Jūsų. O kai po kokio šokoladinio pyrago receptu randu džiaugsmo kupiną komentarą, šypsausi nuo ausies lig ausies. Neįsivaizduojat, koks didelis tai yra džiaugsmas. Ačiū, kad man jį suteikiat!

„Shortcake“ – tai nedidelis pyragėlis, dažnai tikrai panašus į mažą tortą, dažniausiai perteptas grietinėlės kremu ir pasirinktais vaisiais. Gaminant tradicinius „shortcake“, paprastai yra naudojami trapūs sausainiai arba angliški „scones“, tačiau šiais laikais jie neretai pakeičiami ir įprastais minkštais biskvitais, ypač įvairiose kepyklėlėse ir kitose desertų prekybos vietose. Sausainiai desertui gaminti dažniausiai naudojami Jungtinėse Valstijose, o „scones“, žinoma, pačioje Jungtinėje Karalystėje.

Namuose pagaminti šį desertą tikrai labai paprasta. Galbūt taip būtų galima interpretuoti shortcake pavadinimą – tai tikrai gana greitai paruošiamas desertas. Ypač jei jau turite iškeptus biskvitus, sausainius ar „scones“. Šis skanėstas taip pat turėtų labai patikti eksperimentus virtuvėje mėgstančioms šeimininkėms, nes turint pagrindinį receptą, galima sukurti itin daug jo variacijų. Pavyzdžiui, pridėkite papildomai citrinų žievelių, šokolado gabalėlių, smulkintų riešutų ar džiovintų vaisių.

Skonis: 9/10. Minkšti ir trapūs „scones“, saldus grietinėlės kremas ir saldžiarūgštės persikų skiltelės – viskas puikiai dera tarpusavyje. Lyg maži tortukai. Puiki alternatyva tradiciniam tortui ant šventės stalo, bet idealiai tiks ir savaitgalio popietei prie puodelio arbatos.

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt

Persikų „shortcake“

Atsispausdinti
Porcijos: 6 pyragėliai Paruošimo laikas: 1 val. 40 min.

INGREDIENTAI

„Scones“:
2 puodeliai (280 g) miltų
¼ puodelio (50 g) cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. druskos
½ puodelio (65 g) šalto sviesto
1 didelis kiaušinis
¼ puodelio (60 ml) pieno
60 ml riebios grietinėlės
1 citrinos tarkuota žievelė

1 valg. š. riebios grietinėlės aptepimui
cukrus apibarstymui

Persikams:
3 persikai
2 valg. š. citrinos sulčių
1/3 puodelio (65 g) rudojo cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus

Kremui:
1 puodelis riebios plakamosios grietinėlės
2 valg. š. cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus

GAMINIMO EIGA

PARUOŠKITE „SCONES“

Įkaitinkite orkaitę iki 220°C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepomo popieriumi.

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.

Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinį, pieną, riebią grietinėlę ir tarkuotą citrinos žievelę. Supilkite į miltų mišinį. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Minkydami kuo mažiau, suformuokite iš tešlos apie 1,5 cm storio tešlos apskritimą. Apvalia aštria formele išspauskite apie 7-8 cm skersmens apskritimus. Iš šio tešlos kiekio turėtumėte išspausti 6 tokio dydžio bei aukščio apskritimus. Perkelkite juos ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.

Aptepkite „scones“ paviršių grietinėle ir apibarstykite cukrumi.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Iškepusius „scones“ perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.

PARUOŠKITE PERSIKUS

Persikus nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis. Skilteles apšlakstykite citrinų sultimis ir apibarstykite ruduoju cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Išmaišykite.

Palaikykite kambario temperatūroje apie 2 valandas, kartais pamaišydami.

PARUOŠKITE KREMĄ

Į dubenį supilkite riebią plakamąją grietinėlę, rudąjį cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki standžių putų. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kol būsite pasiruošę sluoksniuoti „shortcakes“.

PATIEKITE „SHORTCAKES“

Atvėsusius „scones“ perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Vidines perpjautas puses sulaistykite išsiskyrusiomis persikų sultimis. Ant lėkštės dėkite apatines „scones“ riekeles. Ant jų gražiai sudėliokite persikų skilteles. Ant viršaus dėkite po šaukštą išplakto grietinėlės kremo. Ant viršaus uždėkite antrąją „scones“ pusę.

Patiekite iš karto arba, jei patiekiate vėliau, laikykite šaldytuve. Skanaus!

citrinosgrietinėlėpersikaisaldumynaisausainiai
14 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Moliūgų ir varškės pyragas
kitas įrašas
Baklava su graikiniais riešutais ir migdolais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Medaus, apelsinų ir baltojo šokolado sūrio tortukai taurėse

Banoffee | Pyragas su karamele, bananais ir plakta...

Sluoksniuotas desertas su meduoliais ir vyšniomis

Imbierinės eglutės

Braškių Tiramisu

Cinamoninių bandelių pyragas su graikiniais riešutais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Citrininiai–aguoniniai čirviniai blynai

Lipnūs česnakiniai vištienos sparneliai

Sumuštiniai su lašišos užtepėle

MAMOS DIENORAŠTIS // Avižinė košė su ispaninio šalavijo...

Sviestinė duona „Brioche“

MAŽAS IŠŠŪKIS // Silkės pataluose interpretacija su graikišku...

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

REKLAMA

GĖRIMAI

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Trys imunitetą stiprinantys kokteiliai

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Kreminis airiško viskio likeris

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

14 komentarai

Agne 18 Rgs ’13 - 2:28 pm

Miela Asta,

sveikinu su tokia gražia sukaktimi. Esate tikras spinduliukas gausioje blogų padangėje. Ne vieną receptą jau išbandžiau ir tikrai bandysiu dar ir dar. Ačiū Jums, kad esate ir įkvepiate! Didžiausios sėkmės!

Reply
Asta 19 Rgs ’13 - 3:48 pm

Labai ačiū, Agne! 🙂 Tie išbandyti receptai – vienas, du ar dvidešimt du – man yra didžiausias įvertinimas. Tikiuosi ateityje kuo nors suvilioti dar ne kartą 🙂

Reply
Ieva Marija 18 Rgs ’13 - 3:16 pm

Sveikinimai! Įsivaizduoju, kad be galo smagu sulaukti kiekvieno blogo gimtadienio, ypač tokio jau galima sakyti solidaus, ketvirtojo 🙂 Sėkmės ir įkvėpimo! 🙂

Reply
Asta 19 Rgs ’13 - 3:49 pm

Tiesą sakant, tai tikriausiai pirmasis tinklaraščio gimtadienis, kurio nepražiopsojau… 🙂
Ačiū už sveikinimus! 🙂

Reply
Kristina 18 Rgs ’13 - 3:33 pm

Nuoširdžiausi sveikinimai! 🙂 Jūs tik gaminkit,rašykit,dalinkitės nauja patirtimi,mes skaitysim,bandysim, ragausim ir kaip visada nenusivilsim Jūsų receptais 🙂

Reply
Asta 19 Rgs ’13 - 3:49 pm

Ačiū, Kristina! 🙂 Laikysiu kumščius, kad tikrai niekada niekada netektų nusivilti 🙂

Reply
Vilma 19 Rgs ’13 - 6:35 am

Sveikinu! Saulėta virtuvė tikrai išskirtinė lietuviškų kulinarinių tinklaraščių masėje. Aš dažnai ateinu čia ieškoti įkvėpimo ar tiesiog paganyti akis 🙂 Ačiū, kad esate ir…Ilgiausių metų ilgiausiųųųųųų 🙂

Reply
Asta 19 Rgs ’13 - 3:51 pm

Vaje, Vilma, perskaičiau ir… oho, ačiū labai! 🙂 Nesijaučiu labai išskirtinė, todėl net susikuklinau; tiesiog kasdien labai džiaugiuosi, kad esu viena iš tos masės – bendruomenės – narių 🙂

Reply
Viktorija 19 Rgs ’13 - 7:55 pm

Puikus jubiliejus ir dar puikesnis tinklaraštis. Su gimtadieniu! 🙂

Reply
Asta 1 Spa ’13 - 9:30 am

Ačiū! 🙂

Reply
Jurgita 21 Rgs ’13 - 6:47 pm

sveikinimai 🙂 kvėpink, saldink ir džiugink!

Reply
Asta 1 Spa ’13 - 9:30 am

Būtinai. Ačiū! 🙂

Reply
Indrė 23 Rgs ’13 - 6:40 am

Gražus gimtadienis 🙂 nenustok mūsų stebint 😉

Reply
Asta 1 Spa ’13 - 9:31 am

Mhm, kartais sunku patikėti, kad tiek jau laiko praėjo… greitai jis bėga vis tik 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Spa ’20
  • 6

    Jogurtinis želė tortas su varške ir braškėmis

    30 Bal ’25

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (354)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (132)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (96)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų