Nėra patiekalo, kurio nepagardintų dosnus gabalėlis sviesto, – tikrai esu tą girdėjusi kažkokiame romantiškame prancūziškame filme.
Taip pat ir su šia bulvių koše. Sviestas jai tinka ir patinka, bet bus dar gardžiau, jei prieš tai jame pakepinsite kelias česnako skilteles, dar – ryšelį šviežių šalavijų, raudonėlių, čiobrelių. Sviestas įgaus nuostabų prieskonių aromatą, jį suteiks ir bulvių košei. Pagardinta ne tik pienu, bet ir šlakeliu grietinėlės, košė bus dar turtingesnio skonio ir tekstūros.
Galiausiai, bulvės. Šalin nuobodulį, – dalį tradicinių bulvių pakeiskite saldžiosiomis. Kuo daugiau saldžių bulvių naudosite, tuo daugiau natūralaus saldumo turės košė; atraskite sau gardžiausią proporciją.
Kad tokio paprasto patiekalo ruošimas būtų smagesnis, pabandžiau ją sutrinti su KitchenAid pastatomu plaktuvu. Girdėjau kalbant šen ir ten, kad tiek plokščias antgalis (angl. paddle attachment), tiek šluotelė tam tinka tiesiog puikiai. Kilsčiojau antakius nepasitikėdama, o dabar manau, kad gal kitaip košės daugiau ir neberuošiu: darbas vyksta greičiau, paprasčiau, o elektriniu plaktuvu sutrinta košė yra labai malonios, purios tekstūros.
Mes valgėm vieną ir su karbonadais – tuo, kaip ir daug kasdienių akimirkų, dalinausi savo Instagram paskyroje. Skanu ir vienaip, ir kitaip, ir dar dešimtis kitų būdų, kad ir kokius juos sugalvotumėt!
Bulvių ir saldžiųjų bulvių košė su žolelėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 kg bulvių
400-500 g saldžiųjų bulvių (batatų)
dosnaus žiupsnio druskos
100 g sviesto
3-4 skiltelių česnako
ryšelio šviežių šalavijų, raudonėlių, čiobrelių
¾ stiklinės (190 ml) pieno
½ stiklinės (125 ml) grietinėlės
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Bulves ir saldžiąsias bulves nuskuskite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Suberkite į puodą, užpilkite vandeniu tiek, kad semtų, ir pagardinkite dosniu žiupsniu druskos. Virkite apie 20 minučių, kol bus labai minkštos. Nukoškite vandenį ir nugarinkite (kad būtų sausos). Aš tą darau taip: nukošusi vandenį, puodą su bulvėmis statau atgal ant kaitlentės ir šiek tiek pakaitinu, vis pakratydama bulves, kad neprisviltų, kol drėgmė nugaruoja.
2. Kol bulvės verda, nedideliame puode virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite nuluptas perpus perpjautas česnako skilteles, šviežias žoleles. Pakaitinkite, kol prieskoniai paskleis savo aromatą. Išgriebkite juos iš sviesto. Supilkite pieną, grietinėlę ir pakaitinkite, kol beveik užvirs. Pagardinkite žiupsniu grūstų juodųjų pipirų.
3. Išvirusias bulves sudėkite į didelį dubenį. Šiek tiek patrinkite. Dalimis pilkite karštą pieno, grietinėlės ir sviesto mišinį, vis trindami, kol gausite mėgstamos konsistencijos bulvių košę. Jei naudojate pastatomą plaktuvą, iš pradžių bulvėms sutrinti naudokite plokščią antgalį (angl. paddle attachment), vėliau – šluotelę, kad bulvių košę išplaktumėte lygios ir purios tekstūros.
4. Paragaukite. Jei trūksta, įmaišykite žiupsnį druskos ar pipirų.
5. Bulvių košę patiekite pagardinę dar gabalėliu sviesto, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, grūstais juodaisiais pipirais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „KitchenAid Lietuva“.
#reklama #kitchenaid #kitchenaidlietuva