Jei ruduo būtų desertas, jis galėtų būti mielinės bandelės. Minkštos, kvapnios, jaukios, šiltos… Lyg apkabinimas, lyg mielo naminio savaitgalio pažadas. Šios – cinamoninės ir pagardintos karamele – subalansuotos patiems tikriausiems smaližiams. Jei jums patinka saldūs saldumynai, stabtelėkite akimirkai. Įsivaizduokite cinamonu kvepiančias bandeles, aplietas sūdytos karamelės padažu… Svajonė? Tokią bus lengva išpildyti, nes receptas – čia pat.
Jūs žinote, sūdytos karamelės padažas mano virtuvėje – jokia naujiena. Man tai tobulas pagardas, kuriuo skaninu blynus, ledus, pyragus, tortus ir dar glėbį saldėsių. Pasigaminti karamelę namuose nėra sudėtinga, bet jei darote tą retai, gali kelti iššūkių: pravartu turėti storadugnį puodą ar keptuvę, reikia būti itin atidiems, recepto instrukcijas sekti sekundžių tikslumu ir būti atsargiems, kad kunkuliuojanti karamelė nenudegintų rankų.
Tiems, kurie iššūkiams nepasirengę, bet sūrią karamelę labai mėgsta, „Dr. Oetker“ sukūrė naują produktą – mišinį sūrios karamelės glajui. Mišinio dėka karamelės gaminimas tampa greitas ir paprastas lyg dukart du, o galutinis rezultatas yra puikus: glotni tekstūra, gardus skonis, pažįstama sudėtis (mišinio sudėtyje: cukrus, krakmolas, pieno milteliai, želatina, jūros druska ir kvapiosios medžiagos, o visa, ko reikės iš savo virtuvės – gabalėlis sviesto ir pora šaukštų pieno).
Sūdyta karamele galite lyg glaistu aplieti tortą. Atvėsusi karamelė sutirštėja, tad galite ją naudoti kaip įdarą keksiukams. Galite įmaišyti į torto ar pyragėlių kremą. Galite paruošti karamelinį tiramisu. Dar daug, labai daug visko galite – yra šimtai karamelinių desertų, kurie galėtų paskaninti bet kurią rudens dieną.
- Kepdami mielinius kepinius, stenkitės naudoti ne daugiau miltų nei yra būtina. Iš pradžių gali pasirodyti, kad tešla yra pernelyg lipni, tačiau kuo ilgiau minkysite, tuo glotnesnė ir elastingesnė ji taps. Paprastai mielinę tešlą minkau apie dešimt minučių – galutiniame etape ji būna labai minkšta, bet nelipni.
- Jei namuose per vėsu mieliniams kepiniams kildinti, orkaitę įkaitinkite iki 30 °C laipsnių ir kildinkite joje.
- Norėdami, kad bandelės dar labiau kvepėtų cinamonu, jį įmaišykite ne tik į įdarą, bet ir į maišomą tešlą.
- Jei mėgstate riešutus, kelias saujeles pasmulkintų migdolų riekučių galite įmaišyti į bandelių įdarą.
- Kaip ir visi mieliniai kepiniai, bandelės gardžiausios vos iškeptos. Jei likutį norėsite išlaikyti kitai dienai, laikykite sandariame inde, o prieš patiekiant – trumpai pašildykite orkaitėje, kad sušilę atgautų minkštumą ir šviežumą.
Vos viena cinamonu kvepianti bandelė – ir popietė tampa saldesnė, gražesnė, jaukesnė. Nuostabus desertas pirmojo sniego savaitgaliui. Išsikepkite!
Karamelinės cinamoninės bandelės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
2/3 stiklinės (165 ml) pieno
1 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
3 ½ stiklinės (490 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 kiaušinių
120 g minkšto sviesto
1 arb. š. aliejaus (dubeniui ištepti)
Įdarui:
50 g sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
2 arb. š. malto cinamono
3 valg. š. sūdytos karamelės*
poros saujų migdolų riekučių (nebūtinai)
Viršui:
saujelės migdolų riekučių
5-6 valg. š. sūdytos karamelės*
* naudojau „Dr. Oetker“ sūrios karamelės skonio mišinį glajui; galite naudoti ir naminę karamelę.
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Nedideliame dubenėlyje šluotele sumaišykite šiltą (bet ne karštą!) pieną, šaukštą cukraus ir sausas mieles. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, cinamoną ir druską. Įmuškite kambario temperatūros kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą ir aktyvų mielių mišinį, sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą sviestą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Tešlą minkykite apie 10 minučių. Iš pradžių tešla gali atrodyti labai lipni ir nepaklusni, tačiau minkant palaipsniui taps vis glotnesnė, elastingesnė. Tinkamai išminkyta tešla turi būti labai minkšta, bet nelipni.
3. Išminkytą tešlą perkelkite į trupučiu aliejaus išteptą didelį dubenį. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti šiltoje kambario temperatūroje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Paruoškite įdarą. Sviestą ištirpinkite. Rudąjį cukrų ir cinamoną sumaišykite. Pasiruoškite sūdytą karamelę (pagal „Dr. Oetker“ sūdytos karamelės glaisto instrukcijas, esančias ant pakuotės, arba pagal naminės karamelės receptą).
5. Suformuokite bandeles. Tešlai pakilus, perkelkite ją ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto stalviršio. Tešlą kelis kartus paminkykite ir iškočiokite į maždaug ½ cm storio tešlos stačiakampį. Aptepkite tirpintu sviestu, tolygiai apiberkite rudojo cukraus ir cinamono mišiniu. Apšlakstykite keliais šaukštais karamelės. Jei norite, apiberkite keliomis saujomis migdolų riekučių.
6. Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampį į ritinėlį. Supjaustykite jį maždaug 5 cm storio riekelėmis (turėtumėte gauti apie 10 riekelių). Paverskite jas ant šono ir išdėliokite bandeles vieną šalia kitos kepimo inde (apie 28 cm skersmens).
7. Uždenkite bandeles rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje kambario temperatūroje apie 30 minučių, kol bandelės pakils.
8. Apiberkite bandelių viršų saujele migdolų riekučių.
9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepkite bandeles įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus, o viduje bandelės bus iškepę. Jei kepimo metu paviršius ims ruduoti per greitai, uždenkite bandeles lakštu folijos ir kepkite toliau. Jei bandeles kepsite atskirai, o ne bendrai suglaustas kepimo formoje, jos iškeps greičiau.
10. Bandeles šiek tiek atvėsinkite, apšlakstykite sūdyta karamele ir ragaukite su stikline pieno ar puodeliu kavos. Bandelių likutį, kad neapdžiūtų, laikykite sandariame inde.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerbaltic