Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

Šokoladinis grietininis keksas

parašė Asta 1 Bal ’21
Šokoladinis grietininis keksas

Būna kepinių, kurie paperka dar prieš paragaujant. Maišoma tešla užburia savo tobula tekstūra, namus pripildę saldūs aromatai neleidžia atsitraukti nuo orkaitės nė per tris žingsnius – stovėjau ir nekantriai trypčiojau, stebėdama, kaip šis šokoladinis grietininis keksas kyla ir virsta kuo gražiausiu kepiniu.

O tuomet dar reikia išlaukti, kol jis atvės – turėtumėt suprasti, koks sunkus tas laukimas, šypt. Bet vertas kiekvienos minutės; tą puikiai supratom nuo lūpų braukdami šokoladinius trupinius. Pasaka.

Šiandien balandžio 1-oji, bet neketinu meluoti – visiška tiesa yra tai, kad šis šokoladinis keksas yra p u i k u s. Nuoširdžiai, vienas skaniausių, kokius man teko kepti ir valgyti. Sodraus skonio, neįtikėtinai minkštas ir drėgnas, svaiginančiai kvepiantis šokoladu.

Kokia jo paslaptis? Sakyčiau, kad jos trys. Pirmoji, šaukštas tirpios kavos miltelių – kava visada tobulai dera su šokoladu. Antroji, visas puodelis riebios „DVARO“ grietinės, įmaišytos į tešlą. Tikra, riebi, kokybiška grietinė suteikia keksui minkštumo, drėgnumo, galiausiai – sodresnio skonio. Na, o trečioji… žinoma, kad meilė. Gal ir banalu, bet su gera nuotaika ir meile kepami keksai visada iškepa skanesni; ar kada pastebėjot?

Iki Velykų vos pora dienų! Jei dar nebuvot sugalvoję, kuo saldžiu nustebint save ir šeimą… štai idėja visiems, kurie myli šokoladinius kepinius. Tikiu, Jums patiks!

Šokoladinis grietininis keksas

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 50-60 min.

INGREDIENTAI

200 g minkšto sviesto
1 stiklinė (200 g) cukraus
4 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 valg. š. tirpios kavos miltelių (granulių)
¼ stiklinės (62 ml) karšto vandens
1 stiklinės (250 g) riebios „DVARO“ grietinės (30 % rieb.)
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
½ stiklinės (65 g) kakavos miltelių

Glaistui:
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
100 g juodojo šokolado
1 arb. š. kokosų aliejaus

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kekso kepimo formą (25×11 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
2. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu plakite kelias minutes, kol bus labai purus. Suberkite cukrų ir plakite dar porą minučių, kol cukrus ištirps.
3. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
4. Tirpios kavos granules sumaišykite su karštu vandeniu, kol ištirps. Šiek tiek atvėsinkite, tuomet sumaišykite su grietine. Sudėkite į plakinį ir dar kartą gerai išplakite.
5. Galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir kakavą. Dar kartą išplakite.
6. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – iškepusio kekso tekstūra turi būti panaši į šokoladainio; ant pagaliuko turėtų likti prikibę drėgnos (ne skystos!) tešlos trupiniai.
7. Leiskite keksui apie 10 minučių atvėsti kepimo formoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

8. Paruoškite glaistą. Grietinėlę pakaitinkite, kol kraštuose ims kilti burbuliukai. Užpilkite ant gabalėliais sulaužyto šokolado, leiskite porą minučių pastovėti, tuomet labai gerai išmaišykite iki vientisos tekstūros. Įmaišykite šaukštelį kokosų aliejaus.
9. Paruoštu glaistu apliekite atvėsintą keksą. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.
Reklama #DVARO #pienozvaigzdes

desertasgrietinėgrietinėlėkakavakeksaskepiniaisaldumynaišokoladasvanilė
5 komentarai
31
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Klafutis su avietėmis, šilauogėmis ir migdolais
kitas įrašas
Vanilinė migdolinė granola | Pusryčių sluoksniuotis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

NETIKIU // Kokosinis ryžių pudingas su šilauogėmis ir...

Saldūs džiūvėsėliai (cantucci) su spanguolėmis ir pistacijomis

Varškės ir obuolių plokštainis

Varškės tortas su braškėmis ir bananais

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su mėlynėmis

Vaniliniai baltojo šokolado putėsiai su avietėmis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Sluoksniuotas „Juodojo miško“ desertas

Canelés (Cannelés) de Bordeaux

Karameliniai keksiukai su karamelės įdaru ir karamelinėmis maskarponės...

Ukrainietiška Velykų duona „Paska“

NETIKIU // Kokosinis ryžių pudingas su šilauogėmis ir...

Kalėdinis meduolinis pepparkakor namelis

REKLAMA

GĖRIMAI

Šalta juodoji arbata su persikais

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Saldžios dovanos Mamai

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Pikantiškas kruasanų apkepas su kumpiu ir sūriu

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su avokadais ir...

Crêpes su obuoliais ir cinamonu

Virti varškėtukai su šoninės ir grietinėlės padažu

Grūdėtoji varškė su granola ir šilauogėmis

Šokoladiniai blyneliai

5 komentarai

Inga 9 Bal ’21 - 11:30 am

Labai gardus pyragas. Toks sodrus, drėgnas. Tobulas.

Reply
Asta 10 Bal ’21 - 3:05 pm

Inga, ačiū, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂

Reply
Marija 6 Geg ’21 - 8:14 am

Nuostabus. Šio pyrago skonis panašus į sustingusį, šokoladinį pudingą (gerąja prasme), kokio kartą ragavau viename gerame Paryžiaus restorane… Klampus, drėgnas ir nepakartojamas. Dėkoju Jums!

Reply
Asta 6 Geg ’21 - 12:50 pm

Marija, labai ačiū, kad parašėte, nuoširdžiai džiaugiuosi, kad keksas pavyko, patiko ir sukėlė tokius malonius prisiminimus! 🙂

Reply
Inga 22 Rgs ’24 - 5:43 pm

O kažin jeigu pertepti jį? Nebūtų kartais puikus tortas? 😊

Reply

Komentuoti: Marija Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų