Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Be orkaitėsPyragaiSALDUMYNAI

Tinginys

parašė Asta 10 Bal ’10
Tinginys

Tingėti negarbinga, tingėti negražu,
Bet ėmė ir sutingo… Astutė pamažu.

Nežinia, ar kaltas pavasaris (o gal – jo nebuvimas), ar nesibaigiantys kalnai darbų darbelių ant stalo ir mintyse. Ar kaltų išvis ieškoti nereikia ir neverta, bet faktas akivaizdus ir nenuginčijamas, kad saulėta virtuvė jaučias apleista ir pamiršta. Kaupias tik nesutvarkytos nuotraukos ir nesurūšiuoti receptai, deja deja.

Bet bet bet – nedejuosiu, nebambėsiu ir sau nepriekaištausiu – o tiesiog tęsdama toliau šitą tingią temą, pasiūlysiu gabalėlį tinginio. Vienas tradicinių lietuviškų saldumynų, neabejoju, gaminamas kiekvienuose namuose, tačiau, tikriausiai nesuklysiu, šį skanumyną kiekviena šeimininkė gamina skirtingai ir dažniausiai – iš akies. Ir vis tiek jį visi labai mėgsta, labai giria ir labai nuoširdžiai tiesia pirščiukus link viliojančių gabalėlių. Paprasta ir skanu!

Šįkart apie mano mamos tinginį, tikrai patį paprasčiausią pasaulyje. Nes, gėda pelėda, aš tinginio dar nesu gaminus (!!!). Nelabai suvokiu kodėl, tačiau pasamonėje jį, kaip ir kokius kotlečiukus ar karbonadus, priskiriu būtent mamos karalystei. Ir į juos nesikėsinu. Na, bent jau kol kas.

Taigi, kadangi tinginys tinginiui nelygus, galbūt norėsite išmėginti ir šį? Skanaus!

Tinginys

Atsispausdinti
Porcijos: 25 min.

INGREDIENTAI

800 g paprastų sausainių (pavyzdžiui, „Gaidelis”)
130 g sviesto
180 g pieno
60 g cukraus
35 g kakavos
1/3 arb.š. citrinos rūgšties
keli lašai romo esencijos (nebūtinai)

GAMINIMO EIGA

Sausainius sulaužyti gabalėliais. Į puodą sudėti sviestą, statyti ant ugnies ir maišant ištirpinti. Supilti pieną, suberti cukrų ir kakavą, maišant kaitinti, kol cukrus ištirps, masė užvirs ir pradės tirštėti. Įmaišyti citrinos rūgštį, romo esenciją ir nukelti nu ugnies. Čiut čiut atvėsinti ir įmaišyti sausainius – visi sausainiai turi „apsivelti”. Paruoštą masę krėsti ant maistinės plėvelės, suformuoti norimą formą ir sandariai apvynioti plėvele. Dėti į šaldytuvą ir laukti, kol sustings. Tuomet išvynioti ir supjaustyti norimais gabalėliais, patiekti ir skanauti.

kakavasaldumynaisausainiai
35 komentarai
16
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)
kitas įrašas
Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Šokoladainis su vyšniomis

Karamelinė kavos panakota

Meduolinės eglutės

Moliūgų keksas su varškės įdaru

Baltojo šokolado putėsiai su braškių džemu

Bananų duonelė su riešutų sviestu ir šokoladu (video)

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

Lazanija su moliūgais ir vištiena

Kibinai su kiauliena

Bulviniai kukuliai su sūrio įdaru

Trintų bulvių blynai su sūriu

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Trys užkandžiai su vytintu kumpiu

Omletas su daržovėmis ir silke

Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

Raudonųjų lęšių humusas su morkomis

Pomidorų, sūrio ir kumpio galetė

Rikotos blyneliai su šilauogėmis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Imbierinės spurgos

Obuolių pyragas su kreminiu sūriu ir traškiais migdoliniais...

Tortas „Raffaello” ir kokosiniai keksiukai su bananais

Šokoladiniai saldūs džiūvėsėliai (cantucci) su pistacijomis

Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

Kokosinis ispaninio šalavijo (chia) pudingas su citrinų kremu

35 komentarai

Mademoiselle 10 Bal ’10 - 8:36 pm

Jap jap, tinginys tinginiui nelygus. Va, pavyzdžiui aš visuomet darydavau su kondensuotu pienu. Vėliau kažkas kažkada papasakojo, jog galima daryti taip, kaip tu darei – su pienu ir cukrumi – visigi pigesnis variantas (ach tas stebuklingojo kondensuoto pieno brangumas…). O neseniai girdėjau, jog tinginį kai kurie net su kiaušiniais daro 🙂

P.S. labai patarčiau išbandyti varškinį su konservuotais persikais – tiesiog nepakartojamai nuostabus 😉

Reply
Asta 10 Bal ’10 - 8:40 pm

Aha aha, aš irgi žinau puikiai tą su kondensuotu pienu – taip pat skanus, bet išvis aš neskanaus tinginio nesu ragavus, manau 🙂 Čia toks simply the best variantas 😀 O va su kiaušiniais niekad dar negirdėjau, įdomu įdomu.

P.S. Čia tikriausiai apie tą apkalbėtą, apdainuotą ir daugelio visaip kaip išgirdą Sonatinos varškinį tinginį kalba eina? 🙂 Jis jau šimtą metų mano planuose ir aš pažadu sau, kad greitu metu išmėginsiu, tikrai! Ačiū už priminimą 🙂

Reply
Forelle 10 Bal ’10 - 9:03 pm

Aš tik tokį tinginį ir pripažįstu, tik nesuprantu kam čia ta citrinos rūgštis? Niekada nei mama dėdavo, nei aš dedu.

Su kondensuotu pienu man tinginiai per saldūs, su kiaušiniais – per daug pavojingi, nes bijau juos žalius vartot 🙂 taip, kad lieka šis gerasis laiko patikrintas variantas.

Reply
Asta 10 Bal ’10 - 9:11 pm

Citrinos rūgštelės grūdelių pora padaro tinginį ne tokį vien tik vientisai saldų, bet čiut čiut vos juntamo saldžiarūgštumo duoda, aišku, ji nebūtina, bet tikrai skanus variantas 🙂

Reply
Deimantė 25 Geg ’20 - 7:43 am

O jeigu dėti citrinos sulčių? 🙂

Reply
AJ 10 Bal ’10 - 9:43 pm

Mano pats megstamiausias tinginys is seno mamos receptu sasiuvinio 🙂
Su kondensuotu pienu dariau tik karta idomumo delei, bet saldumas net gerkle grauziantis buvo, todel grizau prie tokio pat, kaip ir sitame irase 🙂 Ir nuotrauka labai skaniai atrodo 🙂

Reply
Asta 10 Bal ’10 - 9:47 pm

O aš kažkodėl įsivaizdavau, kad daugelis šiaip laikais su kondensuotu pienu tinginiauja, o va šai kaip pasirodo… tuoj teks nuomonę keisti 🙂
Smagu smagu, panašių skanumynų atrasti 🙂
Ačiū, labai labai stengiaus, kad ir nuotrauka skani būtų 🙂

Reply
Mademoiselle 11 Bal ’10 - 8:42 am

Šiaip nežinau, ar kalbu apie Sonatinos varškinį tinginį, nes savąjį variantą kažkokiame žurnale atradau 🙂 bet vistiek primygtinai siūlau išbandyti. 😉

Reply
Asta 11 Bal ’10 - 8:33 pm

Perbėgau akimis visus tavo saldžius kąsnelius, bet neradau – matyt, šitas geris dar nepublikuotų sąraše, ar ne? 🙂 Šiaip ar taip, stipriai nutuokiu apie ką kalbi, reiks pagaliau prisiruošt ir išmėgint, ačiū už skatinimus 🙂

Reply
Lina P. 11 Bal ’10 - 2:33 pm

Tinginio nuotraukos nerealiai skanios!!!
Aš kažkada tinginį su Rududu dariau, nu ir gavosi tokia saldyyyybė, kad paragavau tik vieną gabalėlį, paskum galvojau, kur šitą „skanėstą” pradanginus, bet vyras smaližius per trejetą dienelių jį išgelbėjo nuo išmetimo 🙂

Reply
Asta 11 Bal ’10 - 8:34 pm

Ačiū, Lina 🙂 Nuotraukos iš tiesų labai jau paprastos, bet džiaugiuos, kad gražios ir skanios 🙂
O dėl Rududu… aš jį vieną šaukštas galiu kabint. Gėda gėda gėda 😀

Reply
Eglė 11 Bal ’10 - 8:00 pm

o man pats pačiausias būdas į tinginį įdėti dar ir plytą šokolado. Apsivalgymas 😉

Reply
Asta 11 Bal ’10 - 8:35 pm

Su sąlyga, kad tai – šokoladas pieniškas 😛 Tada užskaitau visu šimtu procentų 😀

Reply
Mademoiselle 12 Bal ’10 - 1:55 pm

Aha, dar nepublikuotas…reiks būtinai pasitaisyt ir surast jam vietele „Gardžiajame Kąsnelyje”;)

Aj, beje, bandžiau pas Sonatiną surast varškinio tinginio receptą, bet jos blog’e neradau… tj va, ir negaliu palyginti

Reply
Asta 13 Bal ’10 - 9:54 pm

Taip taip, prašom būtiniausiai ištaisyti šią klaidą 🙂

O varškinis tinginys ne blog’e Sonatinos, o Supermamoj, kur ji seniau receptus publikuodavo, prašom nuoroda: http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=10668&view=findpost&p=5139439 😉

Reply
jurgita 13 Bal ’10 - 7:48 pm

Man skaniausias su kondensuotu pienu būtent 🙂 Ir tikrai nėra šleikščiai saldus, mama daro tiesiog tobulą. Giminės sako, kad šventė – prasta šventė, jei nėra jos tinginio 🙂 Gal kada pasiskolinsiu receptą 🙂

Reply
Asta 13 Bal ’10 - 9:57 pm

Ooo, tai gal tuomet mamos tinginys dar ir daugiau slaptų ingridientų turi savyje, kad toks begaliniai mėgstamas 🙂
Ir dar pasikartosiu, kad man – šaukštai skaniai kabinančiai tiesiai iš skardinės tiek kondensuotą, tiek Rududu, tikriausiai apskritai šleikščiai saldžių dalykų pasauly neatsirastų 😀

Reply
egidija 13 Bal ’10 - 9:26 pm

išbandžiau, puikus receptas. tik dalį sausainių pakeičiau džiovintais vaisiais. gavosi super duper 😉

Reply
Johnsonas 12 Lap ’10 - 12:50 am

Mama atsimenu įpjaustydavo želė cukrinukų – čia tokie saldainiukai būdavo, nežinau gal ir dabar konditerijos prekėse įmanoma surast 🙂

Reply
egidija 13 Bal ’10 - 9:27 pm

ir dar plytą pieniško šokolado suvariau, vat :))

Reply
Asta 13 Bal ’10 - 9:57 pm

Egidija, valio! 🙂 Bet čia jau taviškis ryškiai pagerintas, toks prabangus variantas 🙂 Bet tas pieniškas šokoladassss… įsivaizduoju jau, kaip skanu 😀

Reply
gintaras71 14 Bal ’10 - 1:50 am

Niu sunku akis atplėšt… :))

Reply
Asta 14 Bal ’10 - 10:53 pm

Gintarai, ačiū 🙂

Reply
Mademoiselle 14 Bal ’10 - 9:27 am

Dėkui už nuorodą 😉
Žinok aš darau tokį patį, tik dedu ne džiovintus vaisius, o dažniausiai konservuotus persikus. Tuomet labai gerai visi skoniai ir pačio tinginio tekstūra susilieja 🙂

P.S. nieko nuostabiau negali būti už šaukštais kabinamą kondensuotą pieną ir Rududu…na, tik po to sąžinė truputį graužia už tą apsirijimą 😀

Reply
Asta 14 Bal ’10 - 10:54 pm

Mano planuose tie džiovinti vaisiai taip pat tikrai nefigūruoja – taviškis variantas priimtinesnis mano skoniui 🙂

Reply
Indrė 15 Bal ’10 - 2:18 pm

Labas, Asta, dariau tiksliai pagal tavo nurodytas proporcijas, bet kai pamačiau kad masė netirštėja, pildžiau cukrumi. Ir visumoje jo įdėjau gal 5kart daugiau. p.s. juk 60 g tai tik kokie 3 šaukštai, ar ne per mažai ant tokio kiekio sausainių?

Reply
Asta 18 Bal ’10 - 9:42 pm

Indre, žinok, čia ta masė mūsiškė ir sutirštėja labai nedaug, o cukraus tikrai mes tik tiek dedam – na, sakau, keistuolis tas tinginys vienaip ar kitaip 😀 Bet masė, nors ir nesutirštėjus labai labai, puikiai padengia sausainius (nedaug) ir šauniai sustingsta šaldytuve 🙂

Reply
Neringa 23 Bal ’10 - 7:17 pm

oj, kaip uzsimaniau tinginio! O pas Tave jis toks grazutis, atrodo tirpstantis burnoje… einu ko nors saldaus namie ieskoti 😀

Reply
Asta 25 Bal ’10 - 10:01 pm

Neringa, neabejoju, kad pas tave namučiuose irgi saldumynų niekad nestinga 😀 Todėl tikiu, kad kažką skanaus ir saldaus radai 😛 O tinginys gi paprastutėlis, šast ir pagamintas, todėl prašom ne čia žiūrinėti, o iš tikro pajusti tą skonį, tirpstančio burnoj… 😛 😉

Reply
Vilma 17 Kov ’11 - 5:32 pm

o cia tikrai 800 g sausainiu? 4 pakeliai mazdaug tu paprastu „gaideliu” tarkim?

Reply
Asta 17 Kov ’11 - 7:40 pm

Taip, Vilma, tu visiškai teisi 🙂

Reply
Vilma 17 Kov ’11 - 10:18 pm

aisku, aciu, pabandysiu si savaitgali pasigaminti pagal si recepta, nes su kondesuotu saldintu pienu man tinginys gavos labai jau saldussssss…

Reply
Asta 22 Kov ’11 - 7:54 pm

Vilma, nekantrauju išgirsti, kaip tau patiko šis tinginys 🙂

Reply
Vilma 31 Sau ’16 - 5:47 pm

Labai labai skanus. Naudojau ekologiska kakava ir vietoj citrinos rugsties idėjau citrinų esencijos.

Reply
Eglė 23 Lap ’20 - 4:44 pm

Tinginys mūsų šeimoje (giminėje) yra labai dažnas gaminys. Šiandien gaminau pagal šį, o ne pagal savo receptus. Pridėjau nuo savęs dar plytelę šokolado. Deja, gavosi labai sausas, sausainiai buvo vos vos apvelti skysčiu..

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (355)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (97)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (346)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (87)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (31)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (680)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (32)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų