Kartais desertai pasakoja istorijas. Jei paklausytumėt šių keksiukų, išgirstumėt žiemos pasaką. Apie imbierais ir cinamonu kvepiantį miestelį, šviesas languose ir sniego kepurėmis užklotus miškus. Apie namus, kuriuose skamba muzika ir juokas, vakarais švilpia virdulys arbatai, o ant stalo pabirę trupiniai išduoda – būta ir kažko skanaus prie arbatos. Tai būtų pasaka apie magiją, kurios galima įmaišyti į keksiukų tešlą. Apie meilę, kuri gyvena mažuose dalykuose. Apie laimę, kurią galima kurti, auginti ir dalintis.
Šie Kalėdom kvepiantys keksiukai – lyg maži torčiukai! Minkšti meduoliniai biskvitai, užkloti švelniu maskarponės kremu, nepalieka abejingų. Jie minkšti, saldūs, kvapnūs. Šventiški! Jei tik panorėtumėt, galėtų tapti jaukiausiu Jūsų Kalėdų stalo desertu.
Į saldžią Kalėdų pasaką leidausi su „AUGA“ produktais. Daug gardžių receptų prasideda nuo gero, tikro, kokybiško sviesto. Būtent tokį savo asortimente turi „AUGA“. Kad keksiukai būtų minkštesni ir drėgnesni, į tešlą įmaišiau kefyro. Na, o jiems iškepus, pripildžiau stiklines šalto pieno. Ne tik Kalėdų Senelis pieną su kepiniais mėgsta, šypt.
Nesuskaičiuočiau, kaip dažnai kepiniams naudoju pieno produktus. Tvaresni ekologiški „AUGA“ produktai – sviestas, varškė, pienas, kefyras, grietinė – gaminami Lietuvoje, iš „AUGA“ ūkiuose gaunamų žaliavų. Jokių kompromisų kokybei ar skoniui – tai produktai, skirti visai šeimai ir visoms skanioms istorijoms, gimstančioms virtuvėje.
Ar jau žinote, kokias istorijas pasakos Jūsų Kalėdų desertai? Pats metas į namus įsileisti Kalėdas!
Meduoliniai keksiukai su maskarponės kremo kepurėlėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksiukams:
150 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) tamsaus rudojo cukraus (Muscovado)
2 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
100 g medaus
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. sodos
2 arb. š. imbiero
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. muskato
½ arb. š. druskos
½ stiklinės (125 ml) kefyro
Kepurėlems:
250 g maskarponės sūrio
1 valg. š. skysto medaus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės (36 proc. riebumo)
Papuošimui:
imbierinių sausainių
spanguolių
čiobrelių ar rozmarinų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite keksiukus. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
2. Minkštą sviestą ir rudąjį cukrų elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol cukrus ištirps ir masė taps puri. Po vieną įplakite kiaušinius. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir medų.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, imbierą, cinamoną, muskatą ir druską. Miltų mišinį įsijokite į produktų plakinį ir išmaišykite.
4. Per du-tris kartus supilkite ir lengvais judesiais įmaišykite kefyrą.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami ¾ jų tūrio. Priklausomai nuo keksiukų kepimo formelių dydžio, gausite 12-14 keksiukų.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 16-18 minučių, kol keksiukai gražiai pakils ir bus iškepę. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, jis turi būti švarus.
7. Perkelkite keksiukus ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
8. Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę, medų, vanilės ekstraktą, suberkite miltelinį cukrų. Plakite elektriniu plakikliu, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau, nes perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus. Toliau plakdami vidutiniu greičiu pamažu supilkite grietinėlę. Plakiklio greitį padidinkite ir išplakite tvirtą, tirštą kremą.
9. Papuoškite keksiukus. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Išspauskite ant atvėsusių keksiukų, formuodami kepurėles.
10. Į kremą įspauskite po imbierinį sausainį, papuoškite spanguolėmis, čiobrelio ar rozmarino šakelėmis.
11. Patiekite nedelsiant arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „AUGA“.
#reklama #auga