Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ RECEPTAIPyragaiSALDUMYNAI

Migdolinis aguonų pyragas

parašė Asta 19 Gru ’23
Migdolinis aguonų pyragas

Paprastas, greitai paruošiamas ir pasakiškai skanus aguonų pyragas – tai, ko reikia kiekvienoms Kalėdoms. Jis minkštas, drėgnas, kvepiantis apelsinais ir akimirksniu širdyje pažadinantis švenčių jausmą. Nežinau, ar galėtų būti kitaip – juk iki Kalėdų jau skaičiuojam paskutines dienas.

O tada – pasaulis paskęs šventinių lempelių mirgėjime, dovanų popieriaus šiugždesy ir net gatvėje pasivejančiuose kepinių kvapuose. Kalėdos gali būti visokios – tegul būna jaukios iki pirštų galiukų. Ir tegul atsiranda jų planuose vietelė aguonų pyragui, šypt.


  • Jei tik turite galimybę, įsigykite jau maltų aguonų. Jei tokių įsigyti nepavyks, aguonas nuplikykite karštu vandeniu, palikite brinkti pernakt, tuomet labai gerai nukoškite ir permalkite bent du kartus.
  • Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite itin kruopščiai. Baltymus išplakite iki tokių standžių putų, kad apvertus dubenį jie liktų savo vietoje ir neiškristų.
  • Baltymus į tešlą įmaišykite nebe plaktuvu, bet šaukštu, atsargiais judesiais, per kelis kartus. Pyragui nenaudojami kepimo milteliai ar kitos kildinamosios medžiagos, tad plakti baltymai – produktas, kuris padeda pyragui iškepti minkštesniam.
  • Į tešlą šįkart nereikės berti miltų, tad desertas tiks visiems – net ir negalintiems jų įtraukti į savo mitybos racioną.
  • Pagardinkite pyragą cinamonu ir vanile – saldūs aromatai kepiniams suteikia ypatingo jaukumo ir skonio. Aš ir šįkart, ir dažniausiai renkuosi „Dr. Oetker“ vanilės pastą su vanilės grūdeliais – man patinka natūralus jos skonis bei aromatas, maloni tekstūra, patogus naudojimo būdas.
  • Būtinai paruoškite padažą sulaistymui – jis čia labai svarbus! Pyragas iškeps gana tvirtas, kiek sausokas, o sulaistytas padažu taps tobulai drėgnu kepiniu. Padažą ant pyrago pilkite pamažu, po samtelį, leisdami visiškai susigerti.

Migdolinis aguonų pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 22 cm pyragas Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 40-45 min.

INGREDIENTAI

Pyragui:
7 didelių kiaušinių
1 stiklinės (200 g) cukraus
300 g maltų aguonų
2 stiklinių (200 g) migdolų miltų
1 arb. š. vanilės pastos
½ arb. š. malto cinamono
3 nutarkuotų apelsinų žievelių

Padažui:
1 skardinės (385 g) saldinto sutirštinto pieno
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
1 arb. š. vanilės pastos
žiupsnelio druskos

Viršui:
kepintų migdolų riekučių

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite pyragą. Jei naudojate nemaltas aguonas, jas iš pradžių užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti bent kelias valandas ar pernakt. Tuomet nukoškite ir du kartus permalkite. Jei naudojate maltas aguonas, papildomai jų mirkyti ar malti nereikia.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
3. Kiaušinių trynius ir baltymus kruopščiai atskirkite.
4. Į plakimo dubenį sudėkite trynius ir cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu apie 5 minutes, kol cukrus ištirps ir gausite purią, balkšvą masę.
5. Įmaišykite maltas aguonas, migdolų miltus, vanilę, cinamoną ir nutarkuotas apelsinų žieveles.
6. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Apvertus dubenį su išplaktais baltymais, jie turėtų laikytis jame ir neiškristi. Plaktus baltymus lengvais judesiais įmaišykite į aguoninę masę.
7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Viršų išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, jis turi būti švarus.

8. Pyragui baigiant kepti, paruoškite padažą sulaistymui. Į nedidelį puodą supilkite saldintą sutirštintą pieną ir grietinėlę. Kaitinkite virš vidutinės ugnies maišydami porą minučių, kol masė taps vientisa ir karšta.
9. Nukaiskite ir įmaišykite vanilės pastą bei druską.

10. Pyragui iškepus, dar šiltą jį subadykite mediniu pagaliuku. Neišėmę iš kepimo formos, viršų apliekite padažu. Liekite lėtai, samteliu, leiskite padažui visiškai susigerti į pyragą.
11. Pyrago viršų apiberkite kepintomis migdolų riekutėmis. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva

Recepto įkvėpimas: Yummy Addiction

aguonosapelsinaibe glitimocinamonasdesertasgrietinėlėKalėdoskepiniaimigdolaimigdolų miltaipyragassaldintas sutirštintas pienassaldumynaivanilė
2 komentarai
20
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Keptų bulvių salotos
kitas įrašas
Kietojo sūrio krekeriai su rozmarinais | Užkandžių padėklas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Baltojo šokolado keksiukai su pistacijų kremu

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Morkų pyragas be glitimo

Naminiai kūčiukai su citrinų žievelėmis

Mėlynių pyragas

Blyneliai su pieniško šokolado lašeliais

REKLAMA

GĖRIMAI

Moliūgų kava

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Nealkoholinis karštas vynas

REKLAMA

SALDUMYNAI

Purūs varškės keksiukai

VASAROS PASILEPINIMAI // Kokosinės pusryčių apkepėlės su obuoliais

Jogurtinė Panna Cotta su mėlynėmis

Žemuoginis sūrio tortas

Itališkas pyragas su kokosais ir riešutais

Vaniliniai keksiukai su citrinų kremo įdaru ir kreminio...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Tiršta vištienos ir kukurūzų sriuba su makaronais

Jūrinis ešerys su špinatų padažu ir česnakinėmis bulvytėmis

Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių...

Kalakutienos vyniotinis su šoninės, špinatų ir sūrio įdaru

Virtiniai su bulvėmis ir rūkyta šonine

Vienos skardos lašiša su daržovėmis

2 komentarai

Laura 22 Gru ’23 - 2:18 pm

Sveiki, noriu paklaust ar galoma šį pyragą gaminti pora dienų iki vartojimo? Ar geriau tik iš vakaro?

Reply
Asta 22 Gru ’23 - 4:52 pm

Sveiki, Laura, taip, tikrai galima. Sulaistę kondensuotu pienu, iki patiekiant laikykite šaldytuve 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 3

    Kriaušių pyragas

    30 Spa ’11
  • 4

    Šokoladinis pyragas su kondensuotu pienu ir riešutais

    18 Rgs ’10
  • 5

    Maskarponės, kondensuoto pieno ir raudonų uogų želė tortas

    14 Bir ’19
  • 6

    Mieliniai riestainėliai

    6 Kov ’11

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų