Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIŽuvis

Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių padažu

parašė Asta 24 Bir ’13
Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių padažu

Tikriausiai visi žino, kas gi yra tas Merkio Šamas? Jei netyčia ne, tai galite apsilankyti jų internetiniame puslapyje, jų Facebook paskyroje (jų tikriausiai daugiau nei viena) ar žvilgtelėti į mano įrašą, kurį rašiau prieš kiek daugiau nei metus. Kaip ir tuomet, taip ir dabar Merkio Šamo autobusiukas sėkmingai rieda per Lietuvą, aplankydamas vis daugiau miestų ir miestelių. Baltą autobusiuką, išmargintą žaliais lapeliais, vos tik sustojusį numatytoje vietoje, apstoja nemenkas būrelis žuvies mėgėjų. Gyvas, skrostas, rūkytas… Eilėje prie autobusiuko stovintys žmonės vardija savo užsakymus, o į rankas paėmę maišelį, atsisveikina ir iškeliauja su šypsenomis. Iki kito karto. Jau įsitikinau – Merkio Šamas užkrečia. Kita vertus, taip ir turi būti, kai „už vairo“ stovi tokie faini žmonės, dirbantys su tokia meile ir entuziazmu – nesižavėti neįmanoma.

Per pastaruosius metus Merkio Šamo pasaulyje įvyko ne vienas skanus pokytis. Vienas iš jų – šamo filė (labai geras dalykas tiems, kas patys nemėgsta ilgai galynėtis su žuvimi, kol pavyksta gražią filė ruošiamam patiekalui išpjauti; nors aš iš asmeninės patirties galiu patikinti, kad su šamu daug vargti nereikia), antras – šamo draugas Merkio Medus. Kaip tik šių dviejų duetą ir išmėginau visai neseniai savo saulėtoje virtuvėje.

Pro langą tvieskiant saulei – dievaži, gal +43˚C saulėkaitoje yra kiek per daug, juolab gimtojoje Lietuvoje – ragavau pirmąjį šaukštelį Merkio medaus. Skanus! Maloniai saldus, pakankamai švelnus. Medų aš mėgstu – valgau su šviežiais agurkais, kartais šaukšteliu pagardinu arbatą, kartais kepu meduolius, o kartais – medaus tortus. O štai žuvies su medumi ruošti man dar niekad neteko, bet vidinis balselis kuždėjo, kad šis pirmasis kartas bus dar ir koks sėkmingas. Ir buvo! Prieš tai keliais būdais ruoštas šamas man labai patiko, o šįkart atsiskleidė vėl naujais skoniais: maloniai salstelėjęs medaus, garstyčių ir sojos padažo marinatas puikiai tinka žuviai. O jei dar iškepsit šalia šviežių bulvyčių ir papjaustysit šviežių daržovių – puiki idėja gardiems pietums!

Skonis: 10/10. Saldžiais poskoniais atsiskleidžiantis marinuotas ir orkaitėje keptas šamas yra itin minkštas ir aromatingas. Ši žuvis – visiškai neriebi, tačiau nė trupučio nesausa. Jei mėgstate žuvį ir nesibaidote saldumo rimtuose patiekaluose, Jums tikrai patiks. Puikiai tiks drauge su keptomis šviežiomis bulvėmis ir šviežiomis salotomis.

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių padažu

apie 500 g Merkio Šamo filė
1/2 puodelio (170 g) šviežiai išsukto Merkio Medaus
1/4 puodelio (75 g) sojos padažo
1 arb. š. garstyčių su grūdeliais
1 citrinos sultys
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
1 arb. š. druskos
1 arb. š. pipirų

3 šviežios bulvės

1. Šamą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Atidėkite į šalį.

2. Į dubenį sudėkite pusę puodelio medaus.

3. Supilkite ketvirtį puodelio sojos padažo.

4. Įdėkite šaukštelį garstyčių.

5. Supilkite du valgomus šaukštus alyvuogių aliejaus.

6. Išspauskite vienos citrinos sultis.

7. Išspauskite keturias skilteles česnako.

8. Įberkite arbatinį šaukštelį druskos.

9. Įberkite arbatinį šaukštelį pipirų.

10. Išmaišykite iki vientisos masės.

11. Į švarų maišelį sudėkite šamo filė gabalėlius.

12. Užpilkite padažu.

13. Gerai užriškite ir palikite šaldytuve mažiausiai porai valandų ar per naktį pasimarinuoti.

14. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Sudėkite šamo gabalėlius į kepimo indą.

15. Užpilkite puse padažo.

16. Bulves supjaustykite griežinėliais, aptepkite alyvuogių aliejumi ir taip pat sudėkite į kepimo indą.

17. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Išimkite kepimo indą iš orkaitės, bulvių griežinėlius apverskite, užpilkite likusį padažą ir kepkite orkaitėje dar 10-20 minučių.


Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių padažu

Atsispausdinti
Porcijos: 2-3 Paruošimo laikas: 15 min. Gaminimo laikas: 30-40 min.

INGREDIENTAI

apie 500 g Merkio Šamo filė
1/2 puodelio (170 g) šviežiai išsukto Merkio Medaus
1/4 puodelio (75 g) sojos padažo
1 arb. š. garstyčių su grūdeliais
1 citrinos sultys
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
1 arb. š. druskos
1 arb. š. pipirų

3 šviežios bulvės

GAMINIMO EIGA

1. Šamo filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
2. Dubenyje sumaišykite medų, sojos padažą, garstyčias, citrinos sultis, alyvuogių aliejų, trintas česnako skilteles, druską ir pipirus.
3. Paruoštą padažą supilkite į maišelį, sudėkite į jį šamo gabalėlius. Suriškite ir palikite šaldytuve marinuotis bent porą valandų ar per naktį.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
5. Sudėkite šamo gabalėlius į kepimo indą. Bulves supjaustykite griežinėliais, aptepkite alyvuogių aliejumi ir taip pat sudėkite į kepimo indą.
6. Užpilkite puse padažo. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių.
7. Išimkite kepimo indą iš orkaitės, bulvių griežinėlius apverskite, užpilkite likusį padažą ir kepkite orkaitėje dar 10-20 minučių.
8. Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

bulvėsčesnakaicitrinosgarstyčiosmedusšamassojos padažasžuvis
9 komentarai
15
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Nekeptas kreminio sūrio desertas su braškėmis
kitas įrašas
Pyragas su mėlynėmis ir varškės kremu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Česnakinė vištiena su brokoliais kreminiame grietinėlės padaže

Vištienos maltinukai su grikiais

Svogūnų pica

Risotto su lašiša

Ryžiai su kepintais žiediniais kopūstais

Bulvių virtinukai (gnocchi) su daržovėmis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Vyšnių „cobbler“

Moliūginės kavos sūrio pyragas

Sluoksniuotas pilno grūdo miltų tortas su avietėmis

LYG MEDITACIJA // Vanilinis ryžių pudingas su keptais...

Struffoli

Pyragas su kreminiu sūriu ir bananais

REKLAMA

GĖRIMAI

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Saldžios dovanos Mamai

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

Tiramisu Affogato

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Lašišos paštetas

Bananiniai – kokosiniai blynai

Šakšuka su bolivine balanda

Salotos su vištiena, keptais moliūgais ir avokadų padažu

Pomidorų salotos su „Burrata“ ir avokadais

Avižinė košė su ispaninio šalavijo sėklomis (Chia) ir...

9 komentarai

Gintarė 24 Bir ’13 - 5:04 pm

Žuvies ne mėgėja, tačiau tokiame marinate tikiu, kad žuviškumo jaustis net neturėtų 🙂 O tiktų toks marinavimo būdas kitokiam patiekalui, pvz vištienai? Ar būtų per stipru?

Reply
Asta 26 Bir ’13 - 5:07 pm

Gintare, na, žuvis yra žuvis, bet su tokiu marinatu jis tikrai minimalus – marinato skonis intensyvesnis nei pačios žuvies 🙂 O vištienai toks marinatas tikrai labai tiktų 😉

Reply
Violeta 25 Rgp ’13 - 3:29 pm

Off topic: O kur soja pilate, ar ne nuo Nutella stiklinukė? Pas mus panašių gal šešios kokios 😀

Reply
Asta 27 Rgp ’13 - 5:48 pm

Violeta, tikrai taip, nuo Nutellos 🙂 Nežinau, kas man labiau patinka: pati Nutella ar šitos jos stiklinaitės 😀

Reply
Laima 24 Lap ’14 - 7:34 am

Vakar pirma karta paragavau samo,kepiau paprasciausiai keptuveje aliejuje,nezinojau kas jo is vis per skonis.Patiko labai,skonis toks svelnus,nera stipraus zuvies kvapo,todel siandien puoliau ieskot ka cia idomesnio susiradus sekanciam kartui:).Prisiskaiciau N receptu,kol radau sita,ji ir bandysiu butinai,jau beskaitant seile istyso,dar tik sekant samuka gaut liko:),aciu uz toki issamu receptuka:)

Reply
Asta 25 Lap ’14 - 5:54 pm

Laima, nėra už ką, labai tikiuosi, kad šamukas patiks 🙂 Jei tik turėsit laiko – lauksiu įspūdžių!

Reply
lina 4 Sau ’15 - 12:11 pm

siandien pietums bandysiu kepti, tik naudosiu menke. Tikiuosi bus skanu 🙂

Reply
Asta 5 Sau ’15 - 7:06 am

Lina, tikiu ir tikiuosi, kad buvo tikrai skanu? 🙂

Reply
Silurus 26 Kov ’16 - 1:58 pm

Teisybės dėlei, reikėtų parašyti pagrindinį dalyką. Tas Merkio šamas yra ne šamas, o afrikinis šamas. Tai yra esminis skirtumas, visai kita žuvis, mažai ką turinti bendra su mūsų lietuvišku šamu. Todėl galima susipainioti.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Maskarponės, kondensuoto pieno ir raudonų uogų želė tortas

    14 Bir ’19
  • 4

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 5

    Banoffee | Pyragas su karamele, bananais ir plakta grietinėle

    13 Gru ’20
  • 6

    Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų