Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PASAULIO SKONIAIPyragaiSALDUMYNAI

Citrininis manų kruopų pyragas

parašė Asta 24 Geg ’19
Citrininis manų kruopų pyragas

Kuo mažesniam kambarėly esi uždarytas, tuo plačiau klajoja mintys. Joriui užmigus, pagavau save naršančią po nuotraukų albumus. Maisto, kelionių, šeimos, namų. Pasvajojau apie laukiančias atostogas (jos tik rudenį, todėl neleidžiu sau svajot per daug – kad vasaros užmerktomis akimis netyčia neperšokčiau!), o tada grįžau atsiminimais į paskutines, sausio mėnesį buvusias. Ir prisiminiau receptą, jau prieš kurį laiką ruoštą „Kauno grūdų“ projektui, bet taip ir nesurašytą čia, tinklaraštyje.

Žinot, kaip būna, vaikštai koja už kojos Egipto viešbutyje aplink švedišką desertų stalą, ir vis atsidūsti: visi tie jų desertai vienodi… O tada grįžti namo ir kepi kažką labai panašaus; iš atostogų ilgesio, smalsumo ar tiesiog sumanytos (ne)naujos receptų rubrikos – pasaulio skoniai!

Toks ar panaši šio manų kruopų pyrago versija kepama pietų kraštuose: Turkijoje, Egipte, Graikijoje. Pirmose dviejose šalyse buvau ir ragavau, Graikija – vis dar mano svajonių sąraše, todėl labai tikiuosi, kad vieną dieną šio pyrago paragausiu ir ten. Bet štai ką jums reikia žinoti, jei nuspręsite jį išsikepti namuose: pyragas paprastas kaip dukart du, tolygios tekstūros, kuri dėl didelio manų kruopų kiekio yra ne visai įprasta, visiškai nepanaši į paprastus, mums daug įprastesnius, kvietinių miltų pyragus. Man patinka šį pyragą kepti kiek storesnį, o iškepusį svarbiausia gausiai sulaistyti citrinų sirupu – tiek, kad jis būtų itin drėgnas ir ypač sultingas. Tiesą sakant, sulaistyti pyragą sirupu yra būtina, kitaip jis bus sausas ir sprangus; tai sirupas čia ir padaro stebuklą, jo dėka atsiskleidžia ir skonis, ir tekstūra.

Man atrodo, kad tai yra vienas tų pyragų, kurie abejingų tiesiog nepalieka – arba jums labai patiks, arba visai nepatiks. Bet savo nuomonę, neabejoju, turėsite! Ir jei receptą išmėginsite, man bus labai smagu ją išgirsti.

Citrininis manų kruopų pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: apie 25 gabalėliai Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 30-35 min.

INGREDIENTAI

1 stiklinės (140 g) „Kauno grūdų“ kvietinių miltų „Ekstra“
1 stiklinės (200 g) „Kauno grūdų“ manų kruopų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
žiupsnio vanilinio cukraus
100 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) cukraus
3 didelių kiaušinių
1 citrinos tarkuotos žievelės
1 stiklinės (250 ml) pieno

Sirupui:
2 stiklinių (500 ml) vandens
2 stiklinių (400 g) cukraus
1 citrinos sulčių

Papuošimui:
smulkintų pistacijų
citrinų

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, manų kruopas, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purumo. Po vieną įplakite kiaušinių trynius.
4. Į sviesto plakinį per kelis kartus pamainomis įmaišykite miltų mišinį ir pieną. Suberkite ir įmaišykite citrinų žieveles.
5. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Labai atsargiai įmaišykite į pyrago tešlą, stengdamiesi nesuardyti struktūros. Nepermaišykite.
6. Paruoštą tešlą supilkite ir tolygiai paskirstykite kepimo formoje. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Ar pyragas jau iškepęs, galite patikrinti mediniu pagaliuku.
7. Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą. Dideliame puode sumaišykite vandenį ir cukrų. Kaitinkite, kol užvirs, ir virkite 5 minutes. Įmaišykite citrinos sultis ir nuimkite nuo ugnies. Atvėsinkite.
8. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir dar karštą dosniai sulaistykite paruoštu atvėsintu sirupu. Šaukštu paskirstykite jį per visą pyrago paviršių, kad pyragas sirupą sugertų kuo tolygiau. Visiškai atvėsinkite pyragą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve porą valandų ar per naktį.
9. Prieš patiekiant supjaustykite pyragą kvadratėliais. Apibarstykite kapotais pistacijų riešutais, papuoškite citrinos skiltelėmis.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.

citrinosdesertaskepiniaimanų kruopospasaulio skoniaipistacijospyragassaldumynai
2 komentarai
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Saldžiųjų bulvių ir cukinijų duonelė
kitas įrašas
Tilapijų, bulvių ir žiedinių kopūstų apkepėlė

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Marmurinis pieniško šokolado keksas

Graikiško jogurto vanilinė – mėlynių panakota (panna cotta)

Tešloje kepti obuoliai su riešutų įdaru

Traškūs avižiniai sausainiai su riešutais

Šokoladinis grietininis keksas

Žemės riešutų sviesto sausainėliai

REKLAMA

GĖRIMAI

Trys imunitetą stiprinantys kokteiliai

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Saldžios dovanos Mamai

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Sumuštiniai su lašišos užtepėle

Riešutinė granola

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Pusryčių skrebučiai su agurkais

Obuoliniai varškėčiai

Salotos su mangais, avokadais ir vištiena

2 komentarai

Ponas Miltinis 27 Geg ’19 - 11:53 am

Mieloji Asta, su tokiais kepiniais ir tokiu dažnumu, Jūs deja sunkiai atsikratysite to antsvorio, dėl kurio vis karts nuo karto pergyvenate. Privalote keisti mitybą, jei norite atrodyti kitaip 😉 Su geriausiais linkėjimais, Jūs puiki kulinarė, konditerė ir pan. Bet tokia mityba – kepiniai kepiniai kepiniai… tai čia ir liesiausias pasaulio žmogus nutuktų.

Reply
Asta 28 Geg ’19 - 11:51 am

Pone Miltini, ačiū Jums už komentarą ir tikrai jame yra tiesios 🙂 Vis tik aš laikausi įsikibusi savo tikėjimo, kad nėra gero ar blogo maisto, kad į sveiką santykį su maistu einama ne per draudimus, bet per draugystę, per saiko pajautimą, per sąmoningumą ir meilę. O kai tai pavyksta, tikiu, net saldūs kepiniai nėra „nuodėmė“ ar „bausmė“. Tiesa, nenoriu teisintis, bet juk tai, kad dalijuosi pyrago receptu, tikrai nereiškia, kad pati ir suvalgau visą tą pyragą 😉

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų