Tarptautinė tinklaraštininkų diena ir Tiramisu su braškėmis

Nežinau, kiek daug jau kartų džiaugiausi, kad rašau „Saulėtą virtuvę“. Ir tikrai ne tik todėl, kad kartais gaunu kokią vieną kitą dovaną (kaip visai neseniai gavau iš „Alma littera“ knygą „Kaupiame atsargas“, dar kartą ačiū!) ar todėl, kad, būna, randu elektroniniame pašte kvietimą į vieną ar kitą renginį (nors dažnai ir norisi paklausti liūdnai, kodėl daugelis iš jų Vilniuje ir, negana to, dažnai darbo dienomis?). Didžiausios ir svarbiausios priežastys yra visiškai kitos. Ir kitokios.

Labiausiai džiaugiuosi dėl to, jos šis tinklaraštis – mano vieta. Čia galiu rašyti, svajoti, dalintis mintimis, liūdnomis ar linksmomis nuotaikomis, dažnai naiviais planais, kartais kvailokai nuoširdžiais pažadais, tiesiog kalbėtis su savimi ir su jumis. Žodžiais ir skoniais. Nes skoniai… kartais jie iškalbingesni už tuos ilgus sakinius, žodžius ir ant popieriaus lapo (ar kompiuterio ekrano) šokinėjančias raides. Man patinka būti čia. Labai labai patinka.  Ir patinka čia sulaukti Jūsų.

Taip, „Saulėta virtuve“ lyg vaikas džiaugiuosi tada, kai skaitau Jūsų laiškus ir komentarus. Žinoma, ypatingai tuomet, kai jie būna kupini džiaugsmo ir šypsenų. Kai pasakojate, koks skanus buvo štai tas ar anas pyragas. Kai dalinatės įspūdžiais, kokio pasisekimo sulaukė šventės metu ant stalo atkeliavęs tortas. Kai su nuostaba skaitau, jog keksiukus jau kepėte penkis kartus ir tučtuojau kepsite vėl! Aš tikiu, kad naminio maisto gaminimas ir valgymas atneša į namus džiaugsmą. Aš žinau tai. Ir man beprotiškai gera galvoti, kad kartais čia Jūs atrandate tai, kad atneša džiaugsmą į Jūsų namus. Pripildo gardžių kvapų, mielo jaukumo, nuoširdžios šilumos. Leidžia atrasti naujus skonius ir virtuvę paversti tuo namų kampeliu, kur visada norisi įkišti nosį. Vėl ir vėl.

Šiandien puikiai suprantu, kad prieš kelis metus, klaidžiodama interneto platybėse ir pagaliau apsisprendusi įsilieti į tinklaraštininkų gretas, padariau labai gerą sprendimą. Ir pradėjau tai, kas man visą tą laiką, visus metus ir kiekvieną dieną, teikė didelį džiaugsmą. Žinot, man rodos, tai tikrai gali skambėti keistai, bet… ateina diena, kai tinklaraštis tampa ne tokia ir maža gyvenimo dalimi. Ir telieka krykštauti iš laimės, jei ta gyvenimo dalis tikrai džiugina. O dar ir skatina eiti į priekį bei tobulėti. Esu visiškai nuoširdi – niekada negalvojau, kad tinklaraštis man suteiks tiek daug. Atradimų, pamokų, supratimo, naujų žinių, puikių pažinčių su šauniais žmonėmis, žvilgsnių kitu kampu…

O birželio 14-oji diena (taip, šiandien!) yra minima kaip Tarptautinė tinklaraštininkų diena. Negaliu ir nenoriu jos praleisti pro pirštus, kaip ir dar saujelė kulinarinių tinklaraščių autorių (o šiek tiek ankščiau šią dieną dar būrys tinklaraštininkų skaniai paminėjo „Kulinarijos studijoje“). Taigi, sumanėme šia proga suruošti virtualias vaišes. Vieni kitiems ir, žinoma, skaitytojams. Aš, kad ir kokia nuspėjama būčiau, ant mūsų virtualaus stalo nešu dubenį su desertu. Tai – vasara kvepiantis Tiramisu su šviežiomis braškėmis. Šiek tiek gaivesnis nei įprastas ir žaižaruojantis šiek tiek kitokiomis skonių spalvomis. Bet, kaip visada, neįtikėtinai puikus.

Skonis: 10/10. Tiramisu – tikriausiai vienas iš desertų, kuriam apibūdinti nereikalingi žodžiais. Galiu tik paminėti, kad kartais man labai patinka įprastą brendį ar romą keisti kreminiu likeriu – jo skonis švelnesnis, saldesnis. Ir dar labai svarbi informacija tiems, kas nėra namuose gaminę Tiramisu ir mano, jog tai sudėtinga – taip tikrai tikrai nėra. Tai – vienas iš paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamų desertų. Be to, labai puikiai tinkantis vasarą, nes nereikės ilgai stovėti prie puodų ar kaisti orkaitės skleidžiamoje šilumoje. Todėl negaminti naminio Tiramisu yra beveik nuodėmė ar didžiulis nesusipratimas. Tikrai!

Sudėtingumas: nieko sudėtingo.

Porcijų skaičius: 6 didelės arba 10 vidutinių porcijų

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Kur radau? Tiramisu receptas – pagal mano receptą kulinarijos žurnale„ºC”, žiemos numeryje (Nr. 2)

Tiramisu su braškėmis

500 g maskarponės sūrio
4 kiaušiniai
1 puodelis cukraus
1 arb.š. vanilės ekstrakto
1 arb.š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės

½ puodelio kreminio likerio
1 puodelis stiprios kavos
1 puodelis cukraus

biskvitiniai sausainiai

~ 700-800 g braškių

juodas šokoladas arba kakava

1. Kiaušinių trynius, cukrų, vanilės ekstraktą ir smulkiai tarkuotą citrinos žievelę išplakite iki vientisos purios masės.
2. Sudėkite maskarponės sūrį ir išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kremą.
4. Kitame inde sumaišykite stiprią juodą kavą, cukrų ir kreminį likerį. Atvėsinkite.
5. Pasiruoškite didelį indą ar mažus indelius, kuriuose norėsite patiekti desertą.
6. Po vieną imkite biskvitinius sausainius ir merkite juos į kavos ir likerio mišinį. Porą sekundžių palaikykite, ištraukite ir dėkite į indo ar indelio, kuriame patieksite desertą, dugną. Taip sausainiais išklokite visą dugną.
7. Ant sausainių tolygiai paskleiskite dalį kremo.
8. Ant kremo tolygiu sluoksniu paskleiskite per pusę perpjautas braškes.
9. Taip susluoksniuokite visus turimus biskvitinius sausainius, kremą ir braškes. Viršutinis sluoksnis turėtų būti kremo.
10. Palaikykite desertą šaldytuve keletą valandų ar per naktį.
10. Prieš patiekdami, deserto viršų apibarstykite smulkintu šokoladu ar kakava.

~~~~~

Kiti kulinarinių tinklaraščių autoriai šiandien mus ir visus visus vaišina:

Neringa (Neringos blogas) – morenginiu tortu su kavos kremu ir datulėmis
Indrė (Gėrimų ir patiekalų magija) – baklažanų užkandžiu
Eglė (skruzdeliukai skveruose) – smagiais saldžiais veideliais
Jolita (Surfing the world cuisine) – citrinų limonadu, arbūzo kubeliais su feta ir mėtomis, salotomis su persikais
Ilona (Skanus gyvenimas) – šventiniu tortu
Dalia (Septyni virtieniai) – užtepu su džiovintais pomidorais
Skirmantė (Impossible is nothing) – šokoladiniais saldainiais su žemės riešutų sviestu
Dovilė (DR food blog) – mažosiomis baklažanų picomis
Renata (Valgom Europą) – brushetta su kriaušėmis ir vytinto kumpelio traškučiais
Viktorija (Receptų medis) – kiaulienos nugarinės suktinukais su grybais
Violeta (Sukinėjimasis virtuvėj ir ne tik) – špinatų ir ridikėlių salotomis
Rūta (Lietuvos virėja: eksperimentai pagal Zawadską) – limonadu

Print Friendly and PDF

, , ,

19 Responses to Tarptautinė tinklaraštininkų diena ir Tiramisu su braškėmis

  1. Violeta 14 Bir ’12 at 6:09 am #

    oi kaip skaniai skamba :)

    • Asta 16 Bir ’12 at 9:12 pm #

      Ir yra skanu, dar ir kaip! :)

  2. Indrė 14 Bir ’12 at 6:12 am #

    Niam niam niam – ir man reiks gaminti, kai tik bus kokia akcija Mascarponei :)

    • Asta 16 Bir ’12 at 9:13 pm #

      Indre, akcijas maskarponei ir aš labai mėgstu 😀 Bet, gaila, jos būna per retai… :)

  3. Irma 14 Bir ’12 at 8:23 am #

    Na ir skanumėlis neišpasakytas !! Tiramisu (truputį kitoks) buvo dar praeitą savaitę suplanuotas… bet kai pdažnai su tais planais nutinka… :)

    • Asta 16 Bir ’12 at 9:14 pm #

      Irma, neprarask vilties :) Gal šią savaitę? Ar gal kitą? Linkiu, kad ta skanioji Tiramisu diena ateitų kuo greičiau :)

  4. Inga 14 Bir ’12 at 7:03 pm #

    Su tinklaraštininku diena! Belieka tik pritarti, kad tai nuostabi vieta, į kurią vis norisi sugrįžti! o tuo labiau, kad tavo tinklaraštis tiesiog nuostabus – o jame nėra! linkiu ir toliau stebinti nuostabiais desertais! O tiramisu – gardus net labai, nesuprantu, kodėl aš jį tik kartą gaminau, nes kai pamenu skonį – buvo dieviškas.. O šis dar ir su braškėm!

    • Asta 16 Bir ’12 at 9:15 pm #

      Inga, ačiū labai labai :) Šie žodžiai man labai vertingi. Tikrai :)
      Na, o Tiramisu, manau, turėtum neabejotinai pasigaminti. Juk paruošiamas jis lengvai, greitai, o skonis… ech, skonis. Nuostabus. Todėl pirmyn! :)

  5. Violeta 25 Bir ’12 at 1:30 pm #

    Darysiu vyro gimtadieniui, kokį likerį naudojai?

    • Asta 25 Bir ’12 at 7:37 pm #

      Violeta, naudojau airiško kremo likerį, pavadinimo neprisimenu tikslaus, bet tiktų bet kokie panašūs – pavyzdžiui, kad ir puikiai žinomas „Damų likeris“ :)

  6. beata 28 Bir ’14 at 6:04 pm #

    Sveiki, norėjau paklausti, kokie būtų tie biskvitiniai sausainiai? T.y. kokius rekomenduotumėte pirkti? Kaip jie „skambėtų“ kitaip šiame deserte nei tradiciniai lady fingeriai?

    • Asta 3 Lie ’14 at 10:08 am #

      Beata, aš perku tuos, kuriuos randu; būtent iš tradicinių lady finger’ių :)

  7. Egle 16 Lie ’15 at 6:36 pm #

    O ar butini kiausiniai? Gal galima kaip nors apzaisti be ju? Gal su grietinele? Kadangi laukiuosi zaliu kiausiniu nepatartina… :(

    • Asta 19 Lie ’15 at 12:26 pm #

      Egle, žinoma, kremą ruoškite pagal šį receptą: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=2787 :)

    • gggg 21 Lie ’15 at 9:38 pm #

      viename rimtame maisdto gaminimo portale rode tiramisu gaminimo receptą, ir patarė, kad tie kas bijo žalių kiaušinių, tai baltymus plakti virš karštų garų.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Morenginis tortas su kavos kremu ir datulėm - Tortai | Neringos blogas - 14 Bir ’12

    […] Asta – Tiramisu su braškėmis […]

  2.   Receptų medis » Blog Archive » Kiaulienos nugarinės suktinukai su grybais - 14 Bir ’12

    […] Asta iš “Saulėtos virtuvės”. […]

  3. Šokoladiniai saldainiai su žemės riešutų sviestu | Impossible is nothing - 14 Bir ’12

    […] Asta iš Saulėtos virtuvės; […]

  4. Tinklaraštininkų diena. Džiovintų pomidorų užtepas | Septyni virtieniai - 20 Bir ’12

    […] Asta – Tiramisu su braškėmis […]

Parašykite komentarą