Jei mėgstate lengvus, uogomis pagardintus jogurtinius tortus, šis jums tikrai labai patiks! Neilgas ingredientų sąrašas, nesudėtingas paruošimas, o skonis – vertas dešimties balų ir pačių didžiausių liaupsių.
Vasarišką braškinį tortą sluoksniuokite iš trapaus sausainių ir sviesto pagrindo, švelnaus varškės, jogurto ir trintų braškių sluoksnio, ir braškinio želė sluoksnio su daug šviežių uogų. Leiskite jam pilnai sustingti pernakt šaldytuve, o kitą dieną puoškite ir pjaustykite gabalėliais.
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Kad sausainių ir sviesto pagrindas būtų trapus, o ne kietas, trupinius lengvai paspauskite delnais ar plokščiu stiklinės dugnu. Šiame žingsnyje nereikia pagrindo supresuoti labai stipriai, nes sustingęs toks pagrindas bus kietas, sunkiai atgnybiamas šakute.
- Švelniam kremui naudokite kreminę (glotnią) varškę. Tokios įsigyti galite parduotuvėse, tik atkreipkite dėmesį į sudėtį – jei joje jau yra cukraus, papildomai nedėkite. Jei naudojate įprastą varškę, iš pradžių ją sutrinkite maisto trintuvu iki glotnios tekstūros, kol neliks gumulėlių.
- Varškės ir jogurto masę galite saldinti cukrumi, milteliniu cukrumi, medumi, klevų sirupu ar saldintu sutirštintu pienu.
- Trintos braškės, įmaišytos į varškės ir jogurto masę, suteikia ne tik labai gardaus braškinio skonio, bet ir dailią rausvą spalvą.
- Jei norite paruošti puresnės tekstūros kremą (kuris labiau primintų sūrio tortą, o ne želė tortą), graikišką jogurtą galite keisti grietinėlę. Tokiu atveju ją išplakite iki standžių putų ir į kremą įmaišykite paskutiniame žingsnyje.
- Viršutiniam braškių sluoksniui uogas galite pjaustyti mažais ar dideliais gabalėliais, ar išvis jų nepjaustyti.
- Tortą gaminkite etapais: tik pilnai sustingus varškės ir jogurto sluoksniui, ant viršaus dėkite uogas ir pilkite želė. Svarbu – pilkite atvėsintą (bet dar nepradėjusią stingti) želė. Jei pilsite šiltą, varškės ir jogurto sluoksnis gali aptirpti.
- Tortą galite gaminti ir su kitomis vasaros uogomis (pavyzdžiui, avietėmis). Jei norite, uogų galite įmaišyti ir į varškės ir jogurto sluoksnį.
- Tortą laikykite šaldytuve ir suvalgykite per 4-5 dienas.
Jogurtinis želė tortas su varške ir braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
225 g kvadratinių sausainių
100 g tirpinto sviesto
Varškės ir jogurto sluoksniui:
4 valg. š. (28 g) želatinos
½ stiklinės (125 g) vandens
200 g braškių
½ stiklinės (100 g) cukraus
500 g kreminės varškės
2 stiklinių (500 g) graikiško jogurto
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Braškiniam želė sluoksniui:
1 pakuotės braškių želė
450-500 g braškių
Papuošti:
125 g maskarponės sūrio
½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
braškių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite torto pagrindą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Sausainius maisto smulkintuvu susmulkinkite iki visiškai smulkių trupinių.
3. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Gausite lipnią masę.
4. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi. Kraštus apjuoskite ilga kepimo popieriaus juosta (kad geriau laikytųsi, kepimo popierių galite „priklijuoti“ patepę formą sviestu).
5. Suberkite trupinius į paruoštą kepimo formą ir lengvai paspauskite, suformuodami tolygų torto pagrindą. Atidėkite į šalį.
6. Paruoškite varškės ir jogurto sluoksnį. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
7. Želatiną užpilkite vandeniu, išmaišykite ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
8. Braškes sutrinkite iki vientisos masės ir supilkite į puodą kartu su cukrumi. Maišydami pakaitinkite, kol braškių masė taps labai karšta (bet neužvirs).
9. Sudėkite į karštą braškių masę išbrinkusią želatiną ir išmaišykite, kol ištirps. Palikite šiek tiek atvėsti, bet neleiskite pradėti stingti.
10. Dideliame dubenyje sumaišykite kreminę (glotnią) varškę, graikišką jogurtą ir vanilės ekstraktą. Nuolat maišydami, lėtai supilkite braškių, cukraus ir želatinos masę. Išmaišykite, kad gautumėte visiškai vientisos tekstūros masę.
11. Supilkite ją ant sausainių ir sviesto pagrindo. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2-3 valandas, kol sustings.
12. Paruoškite braškinį želė sluoksnį. Braškes supjaustykite nedideliais kubeliais. Tolygiu sluoksniu paskleiskite ant sustingusio varškės ir jogurto sluoksnio.
13. Želė paruoškite pagal instrukciją ant pakuotės. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, bet stebėkite, kad nepradėtų stingti. Atvėsusią supilkite ant braškių.
14. Grąžinkite tortą atgal į šaldytuvą ir palaikykite dar kelias valandas ar geriausia pernakt, kol tortas pilnai sustings.
15. Papuoškite. Maskarponę ir miltelinį cukrų išplakite elektriniu plaktuvu kol susimaišys. Toliau plakdami, lėtai supilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol gausite tirštą, formą laikantį kremą.
16. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Ant torto viršaus išspauskite kremo bokštelius. Išdėliokite braškes, jei norite, papuoškite gėlytėmis.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.