Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiPyragaiSALDUMYNAI

Moliūgų keksas su varškės įdaru

parašė Asta 30 Rgs ’21
Moliūgų keksas su varškės įdaru

Pabundu nuo įkyraus žadintuvo signalo. Kaip ir kasryt, iš pradžių bandau apsimesti, kad jo negirdžiu – gal tik sapnuoju? Pramerkti akis rytais, kai kambaryje dar neišsisklaidžius nakties tamsa, prireikia valios pastangų. Nuleidžiu basas kojas ant minkšto kilimėlio, nutipenu prie lango ir mintyse kalbu burtažodžius, kad už sunkių užuolaidų šviestų saulė. Būna visaip – kartais saulė šviečia, o kartais tą saulę dienose tenka susikurti pačiai: mažais ryto ritualais, namuose skambančiais muzikos garsais, orkaitėje kylančiais pyragais…

Kai saulės už lango ilgu, ieškau jos virtuvėje – turbūt tą išduoda ir „Saulėtos virtuvės“ pavadinimas. Randu ją čia visai lengvai, laukiančią, kol stalčiuje susirasiu pakelį miltų ar imsiu plakti kiaušinius.

Drėgnas, minkštas, kvapnus, varškės sluoksniu pagardintas moliūgų keksas – kuo tikriausias rudens savaitgalio desertas. Rudens karalių moliūgą teks iškepti orkaitėje ir sutrinti į tyrę, o tuomet, kartu su kvapniausiais prieskoniais įmaišyti į tešlą. Varškę sutrinti iki švelnios tekstūros, pagardinti vanile. Susluoksniuoti kepimo skardelėje ir pašauti į orkaitę, kol gražiai iškils, apskrus. Keksas keps ilgai, pusantros valandos, – per tą laiką sušils namai, o cinamono, muskato ir imbiero kvapai apsuks galvą. Kai atvėsinę pjaustysite riekelėmis ir patieksite su arbata, tai bus viena tų akimirkų, dėl kurių lengva rudenį mylėt.

Saulėtu šį keksą vadinti kaip niekad lengva, nes kepiau jį su „Žemaitijos pieno“ produktais „Saulutė“. Ryškiai geltonose pakuotėse supakuoti varškė, grietinė ir pienas – unikali produktų linija, papildyta vitaminu D. Keičiantis metų laikams, dienoms vis trumpėjant ir tamsėjant, šio vitamino trūksta daugeliui žmonių, o tuomet netrunka aplankyti rudens slogutis. Nemėgstu to apatiško jausmo, kas gi jį galėtų mėgsti? „Žemaitijos pienas“, kasdienius produktus papildęs „saulės vitaminu“, kviečia rūpintis subalansuota ir kuo turtingesne mityba. Gal ji ir neišsklaidys pilkų rudens debesų, bet mūsų nuotaikai, energijai ir imunitetui turės teigiamą naudą.

Aš labai tikiu, kad savaitgalio desertas ir maži pasilepinimai – lygiai taip pat neatsiejama subalansuotos mitybos ir laimingo gyvenimo dalis. Tad kviečiu – ridenkim moliūgus į virtuvę, trinkim moliūgų tyrę, kepkim kvapniausią rudens keksą ir susikurkim saulėtą nuotaiką. Receptas jau čia!

Moliūgų keksas su varškės įdaru

Atsispausdinti
Porcijos: 12 riekelių Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 1 val. 30 min.

INGREDIENTAI

Keksui:
2 kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
½ stiklinės (110 g) alyvuogių aliejaus
1 stiklinės (225 g) moliūgų tyrės
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės (30 proc.)
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. druskos

Įdarui:
250 g varškės (9 proc.)
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 kiaušinio
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 valg. š. miltų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo popieriumi išklokite 25×12 cm dydžio kekso kepimo formą.
2. Paruoškite varškės įdarą. Visus jam skirtus produktus maisto trintuvu sutrinkite iki visiškai vientisos masės, kol neliks nė menkiausių varškės gumuliukų. Įdaras turi būti lygios, švelnios tekstūros.
3. Paruoškite tešlą. Elektriniu plaktuvu iki purumo išplakite kiaušinius, cukrų, alyvuogių aliejų, moliūgų tyrę ir grietinę. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą, muskatą ir druską. Miltus dalimis suberkite ir lengvai įmaišykite į plakinį.
4. Maždaug du trečdalius tešlos supilkite į kepimo formą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite varškės įdarą, o ant šio užpilkite likusią tešlą.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 30 min., kol keksas bus iškepęs. Ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
6. Leiskite keksui apie 15-20 minučių atvėsti formoje, tuomet atsargiai išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
7. Raikykite riekelėmis ir patiekite.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Žemaitijos pienas“.
Reklama @zemaitijos_pienas #saulute #vitaminasD

cinamonasdesertasgrietinėimbieraikeksaskepiniaimoliūgaimuskataspyragassaldymynaivanilėvarškė
2 komentarai
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Moliūgų tyrė
kitas įrašas
Itališkas baklažanų ir sūrio apkepas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kai pildosi svajonės… | Knyga!

Pyragas su citrinų kremu

Skaniausi kalėdiniai meduoliai

Šokoladinis pyragas su karamelės lašeliais

Juodojo ir pieniško šokolado saldainiai su riešutais

Grietininė panakota su braškėmis

REKLAMA

SALDUMYNAI

TIKRASIS STEBUKLAS // Morkų pyrago sūrio tortas

Citrininiai šaldyto jogurto ledai

Žemuogių trupiniuotis (Crumble)

MAMOS DIENORAŠTIS // Avižiniai sausainiai su juodojo šokolado...

Sluoksniuotos tešlos žiedeliai su obuoliais

Sūrio tortas su keptais obuoliais ir karamele

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Dešrainiai su šonine ir barbekiu padažu

Lietiniai su rikota ir braškėmis

Pusryčių bandelės (scones) su kumpiu ir sūriu

Sviestinė duona „Brioche“

Nicos salotos

Salotos su persikais, šilauogėmis, vytintu kumpiu ir burrata

REKLAMA

GĖRIMAI

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Saldžios dovanos Mamai

Braškių ir citrinų limonadas

Žaliasis kokteilis su persikais

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Braškių ir rabarbarų kokteilis

2 komentarai

Karolina 16 Spa ’21 - 11:32 am

N U O S T A B U S ! ! !
Kepu jau antrą kartą. 🥰

Reply
Marija 18 Lap ’21 - 1:43 pm

Nuostabus! Ačiū Jums!

Reply

Komentuoti: Karolina Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų