Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAITortai

Moliūginės kavos sūrio pyragas

parašė Asta 23 Spa ’22
Moliūginės kavos sūrio pyragas

Moliūginė pieniška kava, pagardinta šildančiais prieskoniais, – klasika, atkeliavusi iš Jungtinių Valstijų. Didelio ir garsaus kavinių tinklo sezoniniame meniu pumpkin spice latte pirmąkart buvo pristatyta 2003-aisiais, ir kone iškart tapo populiariausiu rudens gėrimu. Ar ir aš tą jaukų skonį įsimylėjau, vos pirmąkart paragavusi? Tikrai taip. Jau dešimtį metų kiekvienąkart, į namus įsisukus rudens nuojautai, verdu prieskoninį moliūgų sirupą, kad vienu-kitu jo šaukšteliu galėčiau pagardinti popietės kavą. Šįkart tą patį nepriekaištingą skonių derinį – moliūgų, kavos ir šildančių prieskonių – nusprendžiau sujungti kepdama sūrio pyragą. Pavyko tobulai!

Sūrio pyragui prireiks moliūgų tyrės, tad ją pasiruošti galite dieną prieš gamindami desertą. Perpjaukite moliūgą perpus, iš vidaus išskobkite sėklas. Dėkite moliūgą į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, pjūviu į apačią, ir kepkite iki 210 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol moliūgas taps visai minkštas. Moliūgą apverskite, minkštimą išskobkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos tekstūros. Tokią moliūgų tyrę galite naudoti ne tik šiam sūrio pyragui, bet ir daugeliui kitų receptų: moliūginiams pyragams, keksiukams, varškės apkepui, makaronų padažui, trintai sriubai, troškiniams. Moliūgų tyrė puikiausiai tinkama šaldymui, tad galite ją supilti į šaldymo indelius ar sandarius maišelius, ir išsaugoti vėlesniam laikui.

Moliūgų tyrė, įmaišyta į sūrio kremą drauge su prieskoniais ir kava, sukuria nuostabų aromatą ir su niekuo nesumaišomą skonį. Neverta jaudintis dėl to, kad moliūgas išties yra daržovė, nes desertuose jis atsiskleidžia visiškai kitaip. Kaip ir daugelis kepinių su moliūgais, taip ir šis pyragas – švelnus, rudeniškas ir labai jaukus.

PATARIMAI

• Pagrindiniai šio torto ingredientai, sukuriantys unikalų skonį, atkartojantį klasikinę pumpkin spice latte, yra moliūgų tyrė, stipri kokybiška kava ir šildantys prieskoniai: cinamonas, muskatas, imbierai, kvapioji pipirai. Jei mėgstate, galite įberti ir žiupsnį maltų gvazdikėlių.
• Moliūgų tyrė, priklausomai nuo to, iš kokio moliūgo ją ruošiate, kartais gali būti tirštesnė, o kartais – kur kas skystesnė. Šiam tortui reikalinga tiršta moliūgų tyrė. Jei sutrynę matote, kad ji gana vandeninga, susidariusį skystį nukoškite per sietelį.
• Norėdami iškepti subalansuoto skonio ir puikios tekstūros sūrio pyragą, riebią maskarponę maišykite su kur kas lengvesniu rikotos sūriu. Vietoje rikotos taip pat galite naudoti iki glotnumo pertrintą varškę.
• Skaniausias sūrio pyragas yra gerai atvėsintas, tad kepkite jį iš vakaro, pernakt palaikykite šaldytuve, o tuomet – pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.
• Norėdami patiekti dailius kremiško sūrio pyrago gabalėlius, pjaustykite karštu peiliu – palaikykite jį karštame vandenyje, nusausinkite ir nedelsdami pjaukite. Tai pakartokite po kiekvieno pjūvio.
• Gardžiausią tortą patiekti su plakta grietinėle, karamelės padažu ir žiupsniu malto cinamono.
• Šaldytuve tortą galite laikyti iki 5 dienų.
• Torto gabalėlius galite ir užšaldyti – išimtus iš šaldiklio, pernakt palikite atšilti šaldytuve.

Moliūginės kavos sūrio pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 12 (22 cm skersmens pyragas) Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 1 val. + vėsinsite 1 val. + šaldysite per naktį

INGREDIENTAI

Pagrindui:
200 g kvadratinių sausainių
50 g smulkintų graikiškų riešutų
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. druskos
120 g sviesto

Kremui:
500 g maskarponės
250 g rikotos
1 stiklinės (200 g) smulkaus rudojo cukraus
400 g moliūgų tyrės
3 valg. š. kukurūzų krakmolo (arba miltų)
4 kiaušinių
1/3 stiklinės (85 ml) riebios grietinėlės
2 valg. š. tirpios kavos granulių
2 valg. š. karšto vandens
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite pyrago pagrindą. Iš pradžių pasiruoškite jam skirtus ingredientus.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
3. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Sumaišykite su smulkiai kapotais graikiniais riešutais, maltu cinamonu, muskatu ir druska.
4. Sviestą ištirpinkite, supilkite į dubenį su produktais ir išmaišykite. Turite gauti lipnią masę.

5. Kepimo skardos atsegamais kraštais (22 cm skersmens) dugną ištieskite lakštu folijos. Paskleiskite masę ir paskirstykite ją kuo tolygiau. Paspauskite delnais ar stiklinės dugnu, kad suformuotumėte lygų, tvirtą pyrago pagrindą.

6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 8 minutes. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

7. Išplakite sūrio kremą. Pasiruoškite jam skirtus ingredientus. Karštą vandenį iškart sumaišykite su tirpios kavos granulėmis ir palikite atvėsti.

8. Į didelį plakimo dubenį sudėkite maskarponę, rikotą, smulkų rudąjį cukrų, moliūgų tyrę ir kukurūzų krakmolą. Išplakite elektriniu plaktuvu, kol produktai susimaišys iki tolygios masės.

9. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius.

10. Supilkite grietinėlę, atvėsintą kavą, maltus prieskonius (cinamoną, muskatą, imbierą, kvapiuosius pipirus), druską ir vanilės ekstraktą. Lengvai išplakite iki lygios masės.

11. Iškepkite pyragą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios, su vėjeliu).
12. Kepimo formą su atvėsusiu pyrago pagrindu kruopščiai ir sandariai apsukite folija. Svarbu, kad į formos vidų negalėtų patekti vanduo.
13. Paruoštą kremą supilkite ant kepto pyrago pagrindo.

14. Formą įstatykite į kitą, didesnę, kepimo formą. Ją pripildykite tiek vandens, kad kepimo formą su pyragu semtų iki pusės.

15. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Pajudinus kepimo formą, prie kraštų pyragas jau turi būti sutvirtėjęs, tačiau viduryje – dar stipriai virpantis. Išjunkite orkaitę, truputėlį praverkite jos dureles ir palikite pyragą vėsti dar valandą. Per šį laiką pyragas sutvirtės.
16. Pyragą išimkite iš vandens vonelės, nuimkite foliją. Leiskite visiškai atvėsti, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį.

17. Patiekite tortą papuošę plakta grietinėle, apšlakstę karamelės padažu, apibarstę maltu cinamonu.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

cinamonasdesertaidesertasgraikiniai riešutaigrietinėlėkepiniaimaskarponėmoliūgaimuskataspyragasrikotasaldumynaitortasvanilė
1 komentaras
7
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Viščiukų šlaunelės su bulvėmis ir šonine, troškintos grietinėlės ir špinatų padaže
kitas įrašas
Pikantiški cukinijų, varškės ir lęšių blynai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

Bananų ir avokadų keksiukai

Vanilinis ryžių pudingas su citrinų kremu

Itališka mielinė Velykų pynė

Minkštas obuolių pyragas

Aguoninis tortas su bananų kremu

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

REKLAMA

GĖRIMAI

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Nealkoholinis karštas vynas

Žaliasis avokadų kokteilis

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Ryžių ir vištienos troškinys su kokosų pienu

Mielinės bandelės su dešrelėmis

Makaronai su avokadų ir špinatų padažu

Piemenėlių pyragas su žiediniais kopūstais

Moliūgų, fetos ir špinatų salotos

Saldūs mini čeburėkai su obuoliais

1 komentaras

Neringa 1 Sau ’24 - 1:56 pm

Nuotraukoje atrodė labai gerai ir tikėjausi kad panašiai ir gausis. Tačiau, kai pati dariau viską pagal nurodymus, jis iškepęs nebuvo toks, po paros laiko jis buvo per daug „patežęs”. Įtariu, kad vis dėl ta moliūgų tyrė turi būti labiau sausa arba reikia dėti daugiau krakmolo.
Gal kas gali pasidalinti savo patirtimi?

Reply

Komentuoti: Neringa Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Spa ’20

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (354)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (132)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (96)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų