Vienas klasikinių braškinių desertų, kilęs iš Prancūzijos, – Tarte aux Fraises. Visi žodžiai prancūziškai skamba lyg meilės pažadai, bet šįkart viskas paprasčiau – pavadinimas reiškia tiesiog „braškių tartą“. Nors… ar kas sakė, kad toks desertas negalėtų būti meilės pažadu? Galėtų!
Ši tarta – nuostabi. Trapus sviestinis tešlos krepšelis, prancūzų konditerijos klasika tituluojamas švelnus vanilinis kremas ir saldžios braškės – tai derinys, vertas didžiausių liaupsių!
PATARIMAI
- Trapiam tešlos krepšeliui naudokite šaltą sviestą, ką tik išimtą iš šaldytuvo. Stenkitės dirbti greitai, kad sviestas tešloje neištirptų. Tešlos trupinius galite trinti nebūtinai pirštais; šiam žingsniui galite naudoti maisto smulkintuvą.
- Tešlą minkykite labai trumpai – tik tol, kol produktai sukibs į rutulį. Perminkyta tešla bus kieta, o teisingai paruošta – trapi, sviestinė, tirpstanti burnoje.
- Tam, kad iškeptumėte gražios formos tešlos krepšelį, tikrai prireiks lakšto kepimo popieriaus ir stiklainio sausų kruopų. Nepraleiskite šio žingsnio, nes būtent kruopų svoris kepančiam krepšeliui neleidžia susitraukti, išsipūsti ar dar kaip nors deformuotis.
- Tešlos krepšelį galite užšaldyti tiek prieš kepimą, tiek jau iškepusį. Prieš tai jį sandariai įsukite į maistinę plėvelę.
- Vanilinį kremą galite pasiruošti iš anksto ir, sandariai uždengtą maistine plėvele, iki trijų dienų laikyti šaldytuve.
- Vaniliniam kremui prireiks daug kiaušinių trynių, o ką daryti su baltymais? Skani ir labai saldi idėja – gaminkite pavlovą!
- Braškės – klasika, bet šią tartą galite išbandyti ir su kitomis uogomis, pavyzdžiui šilauogėmis.
- Ši tarta – švelni, kremiška, minkšta. Laikykite ją šaldytuve iki pat patiekiant.
- Šaldytuve pagamintą tartą galite laikyti iki 3-4 dienų, tačiau skaniausia ji, kol šviežia.
Prancūziška braškių tarta su vaniliniu kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ¾ stiklinės (245 g) miltų
¾ stiklinės (100 g) miltelinio cukraus
¼ arb. š. druskos
150 g sviesto
1 kiaušinio
1 valg. š. nutarkuotų citrinos žievelių
Kremui:
2 stiklinių (500 g) pieno
4 valg. š. kukurūzų krakmolo
1 stiklinės (130 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
2 didelių kiaušinių
4 didelių kiaušinių trynių
35 g sviesto
Viršui:
400 g braškių
2 valg. š. cukraus
Papuošti:
mėtų lapelių
migdolų riekelių
tarkuotų citrinos žievelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, miltelinį cukrų ir druską.
3. Sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
4. Įmuškite kiaušinį, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles.
5. Išmaišykite ir šiek tiek paminkykite tešlą, kol ji sukibs į rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 min.
6. Atvėsintą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir išklokite ja tartos formos dugną ir sieneles (25 cm skersmens; patogiau – jei su išimamu dugnu). Dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite dar 60 min.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
8. Atvėsintą tešlos krepšelį subadykite šakute.
9. Ant viršaus užklokite kepimo popieriaus lakštą ir priberkite į jį sausų kruopų. Kepant jos neleis tešlos krepšeliui pernelyg iškilti, susitraukti ar kitaip deformuotis.
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet nuimkite kepimo popieriaus lakštą su kruopomis ir kepkite dar 15 minučių.
11. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
12. Kol tartos tešla vėsta, paruoškite vanilinį kremą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
13. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite ½ stiklinės (125 g) pieno ir kukurūzų krakmolą, kol krakmolas ištirps. Suberkite miltelinį cukrų, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinus, kiaušinių trynius ir išplakite šluotele iki vientisos masės.
14. Likusius 1 ½ stiklinės (375 g) pieno supilkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Iš karto nuimkite nuo ugnies ir trečdalį verdančio pieno labai plona srovele iš lėto supilkite į dubenį su kiaušinių plakiniu, šį plakinį tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele (tai neleis kiaušiniams „išvirti“ nuo karšto pieno).
15. Puodą su likusiais dviem trečdaliais pieno statykite atgal ant ugnies ir pakaitinkite, kol vėl užvirs. Nuimkite nuo ugnies. Kiaušinių ir pieno plakinį labai plona srovele iš lėto supilkite į puodą su ką tik užvirusiu pienu, pieną tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele.
16. Grąžinkite ant ugnies ir pakaitinkite, kol kremas sutirštės.
17. Kremui sutirštėjus, ugnį išjunkite. Iš karto sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Išmaišykite iki vientisos masės. Jei reikia, galite perkošti per sietelį.
18. Paruoštą vanilinį kremą supilkite į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – šitaip vėstančio kremo paviršius neapdžius. Atvėsinkite kremą iki kambario temperatūros. Dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite.
19. Surinkite tartą. Tešlos krepšelį pripildykite atvėsusio vanilinio kremo.
20. Braškes supjaustykite riekelėmis. Apiberkite cukrumi ir palikite pastovėti apie 10 minučių.
21. Išdėliokite braškes ant vanilinio kremo.
22. Jei norite, papuoškite mėtų lapeliais, migdolų riekelėmis, tarkuotomis citrinų žievelėmis. Patiekite nedelsiant.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.